Skoči na glavno vsebino

Kaj in kdo so  potrebni, da nastane kulturna prireditev?

Kužki smo pretekli teden iskali odgovore na zgornje vprašanje. Med oblikovanjem programa za proslavo pred Prešernovim dnem smo jih tudi našli.

  • Tema, namen
    Vsaka proslava mora imeti temo in namen. Proslava, za katero smo se pripravljali Kužki, je bila namenjena počastitvi dr. Franceta Prešerna. Pogovorili smo se o njem, spoznali njegova dela in njegovo vizualno podobo. Pri tem nam je pomagala tudi igra spomin.
  • Dvorana
    Seveda brez prireditvenega prostora ne gre. Mi smo našo prireditev izvedli kar v igralnici Kužkov. Pripravili smo stole, prostor za oder, postavili sceno …
  • Producent
    Kot smo spoznali, je delo producenta, da nadzoruje organizacijo in izvedbo prireditve. Naše producentke so postale kar naše vzgojiteljice in učiteljice.
  • Pesnik, pisatelj, skladatelj
    Seveda mora program vsebovati točke. Raziskali smo, kdo je izbrane deklamacije in pesmi za prireditev napisal in kdo je skladatelj melodij.
  • Pevci, igralci, pripovedovalci
    Kaj bodo pesniki in pisatelji brez pripovedovalcev, skladatelji pa brez pevcev? Med vajami izbranih pesmic in recitacij smo Kužki izbrali vloge. Vsak od nas je imel svojo. Vsak je postal »nastopajoči«. Vadili smo in vadili, nekateri celo doma.
  • Koreograf
    Zgornji naziv poklica nam ni šel zlahka z jezika. Kar nekajkrat smo morali ponoviti »KO-REO-GRAF«, da smo si ga uspeli zapomniti. Kot navdušeni plesalci smo Kužki spoznali, da je ta poklic zelo pomemben za nas. Skupaj z vzgojiteljicama smo se preizkusili v tej vlogi in pripravili koreografijo za spremljavo naših točk.
  • Rekviziter in scenograf
    Točka je bila pripravljena. Kako pa točko izboljšati? S pomočjo rekvizitov in scene seveda! Zanje pri predstavah skrbijo rekviziterji in scenografi. Ker Kužki znamo ustvarjati, smo se takoj lotili dela: miška in kužek sta dobila svoja rep in ušesa, recitacije pa smo še poudarili z risbami mačke, vetra, race, kužkovih kosti in pasje hišice. Tudi kot scenografi smo se dobro odrezali. Stene odra smo okrasili z risbami Prešerna. Pobarvali in izobesili smo zastavo, ki je pri kulturnih prireditvah pomembna. Oder smo okrasili tudi z rožami, šolarji pa so prispevali »lipco«.
    Nihče ne ve od kod, pa se je na odru znašel tudi obešalnik s cilindrom, čevlji, srajco in plaščem, ki je imel žepe polne fig. Le od kod bi se lahko vzel?
  • Gledalci
    Prišel je četrtek – dan Prešernove proslave, ki je brez gledalcev seveda ne bi bilo mogoče izpeljati. Šolarji so nastopali vrteškim otrokom in obratno. Vsi skupaj smo se izkazali, kot super gledalci. Pozorno smo si ogledali vse točke in navdušeno ploskali na koncu vsake, seveda le po himni ne.

Za vrtec Šentviška Gora, Nataša

Dostopnost