Skoči na glavno vsebino

Zajčki smo svoj čas tokrat namenili svojim čutilom, saj smo lahko ugotovili, da vse kar prepoznamo okoli sebe, nam povedo prav čutila. Zanimalo nas je, koliko čutov sploh človek ima in kateri so. Prav kmalu smo ugotovili, da lahko govorimo o petih, to pa so vid, sluh, voh, okus in tip. Čuti so res izrednega pomena, saj nam povedo, kaj se dogaja okoli nas, z njimi zaznavamo slike, zvoke, vonjave, okuse in dotike.
Skozi teden smo se vsakemu posebej posvetili, ter preizkušali kako dobro so se nam že razvili. Z vidom smo se poigrali tako, da smo med množico predmetov ugotavljali kateri se nam je skril, ter z zavezanimi očmi premagovali določene ovire v naši igralnici. Seveda pa tega sami ne bi zmogli, zato smo ob sebi imeli dobrega in zaupanja vrednega prijatelja, da nas je varno prepeljal čez vse ovire. Svoj sluh smo postavili na preizkušnjo z dvema igrama. Pri prvi smo se skozi dolgo cev pogovarjali s prijateljem, naštevali smo živali, naš sogovornik pa jih je povedal na glas, to je bila igra Šepet pragozda. Pri igri Klovna z velikimi ušesi, pa si je vsak izmed nas nadel masko klovna, ter skušal ugotoviti le preko zvoka, na kateri strani se oglaša zvonček. Ja, Zajčki res nimamo zastonj velikih ušes, saj smo z njimi izredno dobro slišali. Vohali in okušali smo različne sestavine, ki so del našega vsakdana, nekaj izmed njih je imelo zelo prijeten okus in vonj. Z tipom pa smo preizkusili tako naše prste na rokah, kot tudi na nogah. V čarobni škatli smo odkrivali skrite predmete le z tipanjem in bili kar uspešni ob tem. Svoje noge pa smo predali na preizkušnjo, ko smo se bosi podali po poligonu in čutni poti, ter ob tem opisovali svoje občutke, ko smo sestopali iz ene podlage na drugo.
Teden čutil je bil zanimiv, poučen in s tem smo se posvetili prav svojim delom telesa, ter jih vsakodnevno dajali na različne preizkušnje. Ugotovili smo lahko, da smo vsakega izmed čutil že dobro razvili.

Za vrtec Most, Brigita in Petra.

 

Dostopnost