Skoči na glavno vsebino

V kužkih smo pred kratkim brali zgodbo o velikanu, ki je ljudem ukradel letne čase. Ostala jim je sivina in puščoba. Biti brez kulture je tako, kot bi bili brez letnih časov. Kultura nam lepša življenje in polni naša srca z lepimi stvarmi.

Spoznali smo, da kulturo ustvarjajo različni umetniki. Obiskala nas je knjižničarka Polona in nam umetniška dela predstavila skozi knjige. Umetnost nas pravzaprav obdaja že v vrtcu. Uživamo v zgodbicah pisateljev, občudujemo lepe ilustracije, pojemo pesmice, poslušamo različno glasbo in ob njej zaplešemo, gostimo različne goste, obiskujemo abonma, soustvarjamo predstave s šolarji in še bi lahko naštevali.

Nazadnje smo nastopili na interni kulturni proslavi v počastitev Prešernovega dne. Predstavili smo se z glasbeno pravljico skladateljice Mire Voglar in se ob tem seznanili z elementi gledališča. Nadalje smo raziskali, kdo je bil France Prešeren. Sličice igre spomina so nas popeljale skozi vse njegovo življenje. Njegovo delo Povodni mož nam je bilo navdih za likovno ustvarjanje in igranje prizora.

Prebrali smo tudi zgodbi za otroke o pisatelju Ivanu Cankarju in slikarki Ivani Kobilci. Cankarja smo tudi narisali s skodelico kave v rokah.

Preizkusili smo se še v tvorjenju rim, slikanju in kiparjenju. Ugotovili smo, da to niso lahka opravila in izvedeli, da imajo tudi pravi umetniki kdaj ustvarjalno krizo. K lepoti našega vsakdana veliko pripomore tudi ljudska umetnost. Primere le-te smo si ogledali na slikah na platnu.

Včasih se je težko kulturno obnašati. Zaigrali smo prizor obiska trgovine s knjigami in sadjem. Trudili se bomo, da bomo tiste čarobne besede PROSIM, HVALA in OPROSTI uporabili vedno, ko se spodobi.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost