Skoči na glavno vsebino

V obdobju odraščanja je zdravi način prehranjevanja ključnega pomena, saj telo zaužito hrano porabi za izgradnjo kosti, mišic in organov, pomembno pa vpliva tudi na razvoj možganov.
V tem obdobju je zato zelo pomembno, da otrok je dovolj ter, da je zaužita hrana kakovostna in raznolika.
Zaradi pospešene rasti in vsakodnevnih aktivnosti, potrebujejo otroci relativno veliko energije glede na njihovo velikost. Zato je potrebno, da jim ponujamo s hranili bogata živila, ki naj bomo čim bolj raznolika.
Prve izkušnje s hrano pomembno vplivajo na nadaljnje prehranske navade.
Pri tem imajo pomembno vlogo starši, saj ravno s svojim zgledom odločilno vplivajo na oblikovanje otrokovih prehranskih vzorcev. Posebej pomembno je, da je družinska prehrana zdrava in raznolika.
Ne moremo pričakovati, da bo otrok z veseljem jedel zelenjavo in sadje, če se doma pretežno uživa le meso in krompir.
Velikokrat je problem ravno to, da otroci ne želijo uživati zelenjave. Zavedati se moramo, da je zelenjava zelo pomemben vir koristnih snovi, predvsem vitaminov in mineralov, pa tudi vlaknin, ki poskrbijo za dobro prebavo.
Kadar otroci dalj časa zavračajo zelenjavo, se potrudimo, da jim jo kljub temu ponudimo čim večkrat in jo, če je potrebno pripravljamo na različne načine.
Eden od načinov priprave je, da se zelenjavo seseklja in pripravi kot kolačke (mafine).
Zelenjave zaradi drugih sestavin (med, ovseni kosmiči,..) ne bo čutiti, vendar pa bo otrok vseeno dobil potrebne makro in mirkohranila.

Na prvem mestu naj bo zdrav odnos do hrane, ki naj otroku pomeni prijetno in družabno izkušnjo, ponujeno v mirnem in spodbudnem okolju.
Otrok se uči večinoma le z opazovanjem staršev in tako so lahko starši pri mizi tudi zgled otrokom.
Otroci opazijo in posnemajo količino zaužite hrane, izbiro hrane (hranilno bogata hrana ali hranilno revna hrana oz. tako imenovani ¨Junk food¨), obnašanje pri mizi, kje se zaužije obrok (jedilna miza, dnevna soba,..), čas obroka,..
Vse to otrok prenaša potem tudi na prehranjevanje izven doma.

Otroci v našem vrtcu imajo večinoma zelo dobre prehranjevalne navade. Radi jejo in so pripravljeni poskusit tudi kaj novega, njim nepoznanega.
Otroci pridno pojejo večino stvari, ki jih naši kuharji pripravijo, pri obrokih se obnašajo lepo, jejo vljudno z priborom.
Vse to pomeni, da so doma deležni pravilne prehranske vzgoje.

Želimo si, da bi te vzorce ohranili tudi po vstopu v šolo.

Pripravila: Gaja Medvešček

Študentka 2. letnika, Fakultete za prehransko svetovanje in dietetiko

Dostopnost