Skoči na glavno vsebino

Po vrnitvi v vrtec smo Kužki pripovedovali o naših doživetjih med novoletnimi počitnicami in praznovanju. Tudi tokrat prehod v novo leto ni minil brez ognjemetov. Otroci so že vedeli, da so škodljivi za živali, naravo in ljudi, saj povzročajo hrup in spuščajo v ozračje strupene snovi. Upodobili smo jih na nočnem nebu različnih mest. Na posnetkih iz Nanosa smo videli, da zaradi petard lahko tudi zagori.

Naslednje dni smo posvetili požarom in naravnim nesrečam. Ob zbirki knjig z ježkom Snežkom smo se poučili o pravilnem ravnanju v primeru požara, potresa, poplave ali suše. Najdlje smo se zadržali pri vzrokih za požar in zdaj vemo, da ogenj ni igrača. Spoznali smo gasilce, ki so prvi na prizorišču vsake nesreče. Ob risankah in slikovnem gradivu smo spoznavali njihovo delovanje in opremo. Ob igrah s kocko smo utrjevali kdaj pokličemo številko 112 in spoznavali še reševalce zdravnike, jamarje in gorske reševalce. V domišljijski igri smo tudi mi postali gasilci in reševalci.

Ker požar in potres lahko doletita tudi nas v vrtcu, smo pregledali mesta gasilnih aparatov, omaric za prvo pomoč, razložili opozorilne piktograme in oznake za izhode. Skupaj s šolarji smo izvedli vajo, kako v primeru potresa pravilno zapustiti stavbo.

Na naravne nesreče ne moremo vplivati, spoznali pa smo, da k varnosti veliko pripomoremo s svojim odgovornim ravnanjem. Kot kažejo fotografije, se za gasilski podmladek na Planoti ni bati.

Za skupino Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost