Skoči na glavno vsebino

Le nekaj dni po prazniku našega največjega pesnika dr. Franceta Prešerna, nas je le-ta sredi sončnega dopoldneva kar sam obiskal. Skozi vrata je vkorakal z zgodbico v roki. Pozorno smo mu prisluhnili ter spoznali nekaj zanimivih dejstev iz njegovega življenja. Zaupal nam je celo recept za slastne figove kroglice, ki smo jih naslednji dan kar sami pripravili. Podučil nas je zares veliko o kulturi, med drugim tudi to, da je vsakodnevno branje pravljic in zgodbic zelo pomembno. Obiskali smo tudi potujočo knjižnico, naučili se razlikovati med črko, besedo in številom, ker pa smo bili nad njegovim delom zares navdušeni, smo se v pisateljskih vodah preizkusili kar sami. Prisluhnili smo zgodbici Racman in knjiga, na koncu pa naleteli na prazne strani. Sklenili smo, da bo najbolje, če nadaljevanje napišemo kar sami.
S pomočjo naše bujne domišljije je nastala nova, super zgodba:

Zgodba govori o racmanu, ki je v šoli namesto, da bi poslušal učiteljico raje sanjaril in gledal skozi okno. Posledično tudi njegove ocene niso bile preveč dobre. Nekega dne je slišal gospo puranovo govoriti, kako njen sin kar požira knjige in nosi domov same odlične ocene. Racman je sklenil, da bo tudi sam poskusil pojesti knjigo. Čeprav mu sprva ni bila najbolj všeč jo je vseeno pojedel. Ko je to videla njegova mama, je planila v smeh, racmanu pa razložila, da požirati knjige pomeni hitro in vztrajno jih brati. Skupaj sta obiskala knjigarno, kjer si je racman izbral veliko zanimivih knjig in obljubil, da jih bo namesto pojedel raje prebiral pred spanjem.

DOMIŠLJISKO NADALJEVANJE ZGODBE:

Racman je o svoji obljubi povedal tudi svoji najboljši prijateljici ribi. Med potepanjem je na gradu spoznal novega prijatelja kralja, ki je v kletki imel zajčka. V gradu je živela tudi kokoš. V gradu je valila jajca. Jajca so se razbila, iz njih pa so se izvalili piščančki. Piščančki so pobegnili z gradu, v gozdu pa jih je ujela lisica. Mama kokoš je cel dan iskala svojih 10 piščančkov, ampak jih je lisica že pojedla. Njihove kosti je pljunila ven. Kokoš se je žalostna vrnila v grad in tam zvalila nove piščančke, tiste pa je pojedel volk. Kralj se je odločil, da bo od zdaj naprej pazil piščančke, da jih ne poje lisica ali volk.

Pripravili, Anita in Brigita


Dostopnost