Skoči na glavno vsebino

Kužki se letos v okviru projekta Biotska raznovrstnost Planote seznanjamo z živalmi našega gozda. Dobro nam že gre prepoznavanje njihovih sledi, tokrat pa smo se posvetili spoznavanju, s čim se hranijo. To smo izvedeli po dolgi in zabavni poti po igralnici. Prišli smo do škatlic z informacijami in jih pregledali.   Na koncu smo živali razvrstili na mesojede, rastlinojede in vsejede.

Še mnogo drugih stvari o živalih vedo lovci, zato smo jih povabili na obisk. Prišel je Ludvik Velikonja s svojim psom Čapijem, ki mu pomaga pri lovu. Seznanil nas je, kako se do psa obnašati. Lovec je prišel v uniformi, ki je bila »ta lepa«. Za hojo po gozdu in delo nosijo namreč drugo.

Potem je pripovedoval, kakšno vlogo imajo lovci pri divjih živalih ter kako in kdaj jim pomagajo. Povedal je, katere živali živijo pri nas, razložil njihove značilnosti in posebnosti, kakšna so njihova bivališča, navade, prehrana, kako preživijo zimo ter se razmnožujejo.  Poslušali smo zvočne posnetke oglašanja nekaterih. Vmes smo ga veliko spraševali in slišali tudi, da večina živali človeku ni nevarna.

Nazadnje smo lahko od blizu pogledali in pobožali lisico in kuno belico.

Na koncu smo menili, da moramo z živalmi sobivati. Pred njimi je dobro zavarovati pridelke in svoje živali ter si deliti prostor.

Lovec Ludvik nas je povabil še na ogled lovske koče, lova z njim pa bomo deležni šele, ko bomo šolarji. Zato smo si ogledali samo zgodbo LZS Maja in Marko z lovcem na lovu. Ogledali smo si tudi lovske revije Lovec in narisali nekaj živali.

Lovcu Ludviku se še enkrat zahvaljujemo, da si je za nas vzel čas in nas podkoval z novim znanjem in vedenjem o naših bližnjih prebivalcih.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

 

Dostopnost