Skoči na glavno vsebino

 »Gibanje je življenje. V našem telesu se vse giblje: dihanje, požiranje, govor, bitje srca, peristaltika, cirkulacija krvi, deljenje celic … ljudje brez gibanja ne obstajamo…«
                                                              Andreja Zorman, nevrofizioterapevtka

Gibanje oziroma šport, je primarna potreba vsakega otroka ne glede na njegovo starost in razvoj. Zapisan je v naše možgane, saj se hoje ne naučimo prisilno s pripomočki, pač pa spontano, skladno z razvojem. Večina otrok uživa v gibanju in se z veseljem vključuje v spontane in vodene športne dejavnosti.  Ob tem pa smo starši in vzgojitelji tisti, ki ga spodbujamo, ter spremljamo njegov gibalni razvoj. Seveda ne pozabimo na to, da se skupaj z otrokom sprostimo in zabavamo, še posebej v tej situaciji, kateri smo se znašli sedaj.
Gibanje je eno najpomembnejših področij v otrokovem razvoju, saj poleg ohranjanja in krepitve zdravja vpliva na vsa področja razvoja otroka: telesni, spoznavni, čustveni, socialni razvoj, razvoj govora, osebnosti, intelektualni razvoj. Ob tem se razvija 6 gibalnih sposobnosti: moč, gibljivost, koordinacija, hitrost, ravnotežje in preciznost. Velik vpliv ima na zbranost, hitrost odzivanja, nadzor nad samim seboj, zavedanje lastnega telesa, zavedanje samega sebe v prostoru, oblikovanje lastne identitete, samospoštovanje, samozavest. Z njim pa krepimo pozitivni odnos med vrstniki, v družini, otrok skozi gibanje občuti veselje, zadovoljstvo in sproščenost.
Gibalni razvoj poteka vzporedno z govornim razvojem, ki sta močno povezana, saj je govor tudi gibalna dejavnost, ki je odvisna od uravnavanja mišičnega tonusa. Kontrola drže, gibljivost trupa in glave vpliva na dihanje in dobro gibljivost govornih organov, kar pomeni na pravilno izgovarjavo različnih glasov.  Izbrane gibalne ter rajalne igre pomagajo otroku k hitrejšemu govornemu razvoju in lažjemu vključevanju med vrstnike.

Zato smo vam v tej situaciji pripravili nekaj zanimivih gibalnih vaj, ki jih lahko izvajate skupaj s svojim otrokom v tem času, ko moramo ostati doma. Prav je, da izkoristimo lepo vreme, za igro in gibanje na prostem, ker tako lahko damo našim malčkom največ. Vseeno prilagam pa še eno zanimivo idejo za gibalne minutke v hiši, da malo popestrimo dan.

LOV ZA ZAKLADOM
Lov na zaklad naj se začne v otrokovi sobi, izpolniti morajo vsako gibalno nalogo, v vseh hišnih prostorih. Na koncu naj vodi pot nazaj v njihovo sobo, kjer jih naj čaka zaklad (ki ga starši sami izberete, le namig kakšno sladko presenečenje ni nikoli odveč). Starši število vaj prilagodite starosti vašega otroka. Tri, dva ena …Začnimo.
Otroška soba: kroženje z boki, 10x v obe smeri,
spalnica staršev: 10 počepov,
dnevna soba: krožiš najprej 10x z eno roko, potem ponoviš z drugo, ter za konec še z obema,
kuhinja: narediš 10 žabjih poskokov,
kopalnica: prikloni do tal in se poskušaj dotakniti tal s celimi dlanmi 10x,
hodnik: visoko dviguješ noge 1x leva, 1x desna,  narediš 10x,
stopnišče ( če ga imate): 10x gor in dol po stopnicah,
nazaj v otroško sobo: 5 poskokov skupaj s starši in…
POIŠČI SKRITI ZAKLAD.

Želimo Vam veliko lepih, skupnih trenutkov, ter ostanite zdravi.

Za vrtec pripravila, Petra Barbič

Dostopnost