Skoči na glavno vsebino

Po jesenskih počitnicah se nam je v skupini pridružil Zdravko Lidl in nam predstavil Petra, ki  je sključen in ob nezdravih prigrizkih večino dne preživel pred računalnikom. Zdravko je Petra in nas poučil o tem, zakaj to ni zdravo. Od tistega dne dalje Peter skrbi, da pri poslušanju zgodbic sedimo v vzravnanem turškem sedu.  Potem, ko smo Zdravku Lidlu izdelali okončine, nam je pokazal vaje za razgibavanje in moč ter nas spodbudil k plesu, ki je bil še bolj zabaven. Upoštevali smo tudi nasvet, da smo bili čimveč zunaj in na sprehodih. Urili so se tudi naši prstki ob izdelavi vsak svojega Zdravka Lidla.

V lutkovnem filmu Ostal bom zdrav smo spoznali družino z zdravimi življenjskimi navadami in drugo z nezdravim življenjskim slogom. Ob branju zgodbic in ogledu video posnetkov smo videli, da ima velik vpliv na naše zdravje hrana. Zdaj vemo, katero hrano je dobro jesti čimvečkrat in katero samo včasih. Pri kosilu se zdaj še bolj potrudimo, da pojemo vso zelenjavno juho. Ob zgodbici Krompirjevo popotovanje smo  izvedeli, da je najbolj zdrava tista hrana, ki pride od blizu ali jo celo pridelamo na svojem vrtu in njivi.

Poigrali smo se s sličicami sadja in zelenjave. Med sabo smo ju ločili, nato pa sadje razvrstili še na naše, ki zraste v Sloveniji in na južno, oz. tropsko sadje. S ponavljanjem smo usvojili skoraj vsa poimenovanja. Pri reševanju delovnih listov s sadjem in zelenjavo smo se urili v razumevanju in upoštevanju navodil, vztrajnosti in pozornosti.

Posebno v sedanjih razmerah veliko pripomoremo k zdravju s pravilnim in doslednim umivanjem rok. S pomočjo Higienka smo obnovili naša vedenja o tem, kdaj in kako umiti roke in druge dele telesa. Zelo važna je higiena zob. To nam je povedala tudi medicinska sestra Ana, ki nam  je ob obisku demonstrirala, kako ščetkati zobe in pokazala, kakšna je prava ščetka za nas. Po njenem obisku smo narisali naša usta, kar se da široko odprta in seveda brez zobnih škratov.

Zdravje prinašajo tudi dobri odnosi, za katere se Kužki še posebej trudimo. Tako nam je namreč vsem bolj prijetno. S pomočjo knjige o čustvih in pogovori smo rešili marsikatero jezo ali slabo voljo. Zdaj vemo, da se vsi kdaj razjezimo, da pa ni s tem nič narobe. Pomembno je, da se znamo umiriti in problem rešiti na usrezen način.

Obeležili smo tudi svetovni dan prijaznosti. Najprej smo bili mi deležni čudovitih kamenčkov od skrivnih prijateljev med šolarji, potem pa naši domači, ki smo jim izdelali rožice z uporabo lesenih žličk.

Za nami je tudi prva pravljična urica, v kateri smo slišali priredbo ljudske zgodbice Miška in njena hiška. Zgodbica je kar vabila, da so jo otroci tudi dramatizirali.

Za Kužke, Stanislava Črv

    

    

       

       

Dostopnost