Skoči na glavno vsebino

S temo Kmetija smo nadaljevali tudi v prejšnjih dveh tednih. Če smo se najprej o kmetiji in živalih na njej veliko pogovarjali, pa smo sedaj vse to hoteli videti tudi v živo. Naš vrtec je na vasi in samoumevno bi bilo, da si bomo v bližini ogledali vse živali, ampak ni ravno tako. Kdo bi si mislil, da bomo morali kar pošteno razmigati naše noge, da si bomo lahko ogledali živali.

Skupaj z Žabicami smo se odpravili do Kneže, kjer nam je Lenart pokazal svojo kmetijo s kozami. Kljub vnetemu klicanju so nas pustile kar nekaj časa čakati, ampak se je splačalo. Otroci so jim dali suh kruh, ki ga koze obožujejo. Na poti do vrtca smo se vstavili še na eni kmetiji. Mama Anja nam je pokazala zajce, ki so jih otroci lahko pobožali in jih nahranili s travo. Za piko na i, pa nam je ”ata Izidor” pokazal še kmetijske stroje. Seveda so bili otroci najbolj navdušeni nad traktorjem in vsi so se preizkusili za volanom. V živo pa smo si ogledali tudi kokoš, ki jo je v vrtec prinesla mama Nika. Otroke je kokoš zelo pritegnila, saj so jo lahko opazovali, jo božali in hranili. S seboj je mama prinesla tudi domača jajca in skupaj smo jih pripravili kar v igralnici. Otrokom so se že ob pogledu cedile sline in so komaj čakali, da jim poskusijo. Mmm, kako so bila dobra.

Ker pa na kmetiji niso samo živali, smo spoznavali tudi pridelke, sadje in zelenjavo. Zanimalo nas je kaj vse lahko pridelamo, kje rastejo in kako se jih sploh pridela. Najboljši del pa je bil vsekakor izdelava hiške z mini vrtičkom in sejanje vrtne kreše. Kako ponosno so otroci opazovali svoje vrtičke, ko je kreša vzklila in vidno rasla. Namesto sadne malice smo si en dan privoščili smuti. Otroci so zrezali sadje na koščke, ga dali v mešalnik, dodali mleko in vse skupaj zmleli. Dobili smo okusen in zdrav napitek, ki je bil nekaterim zelo, nekaterim pa malo manj všeč.

Nismo pa pozabili tudi ustvarjati, se igrati in se veliko gibati, saj so nas lepi in topli dnevi zvabili na prosto še prej kot ponavadi.

Za Račke, Silvana in Nina

Dostopnost