Skoči na glavno vsebino

Sončno torkovo dopoldne smo v vrtcu Šentviška Gora izbrali za praznovanje prihoda jeseni.

Teden smo pričeli s spoznavanjem zgodbice Prodajamo za gumbe. Čarovnik Ujtata je v njej na kostanjevem drevesu pričaral različno sadje. Očitno je v našem vrtcu čaral tudi ponoči, saj smo zjutraj našli v igralnici drevo s posebnimi listi, na katerih so bile uganke.

Naše praznovanje se je pričelo s prihodom mame Tanje, katera ima v našem vrtcu kar tri otroke. Za obisk pri nas se je prav posebej napravila. Uganili smo, da zato, ker v naše kraje prihaja jesen. Razkazala nam je vsebino košare. V njej so bili plodovi, in sicer taki, ki so lahko tudi instrumenti. Kar vsi smo povohali šopek z zelišči. Sledilo je reševanje jesenskih ugank. Nanje je mama Tanja navezala pesmice. Zaigrala nam jih je na sintisajzer in pela. Nekatere pesmi smo znali tudi mi. Rešitve smo si ogledali tudi v živo.

Jezikovno-glasbeno delavnico smo zaključili z rajalno igro Ringa raja. Praznovanje se je preselilo na prosto. Pred vrtcem je čakala stojnica, ki so jo otroci zapolnili z različnimi pridelki, ki so jih ponosno prinesli od doma. Pričelo se je prodajanje za gumbe. Le-te so nosili v škatlicah, ki so jih sami izdelali. Prva branjevaka je bila Janova mama Silvija, ki smo jo prosili za pomoč pri današnjem praznovanju.

Potem so se otroci v vlogi prodajalcev in kupcev menjali. Na tržnici so lahko kupili storže in kostanje, ki so jih metali v lačnega prašička. Prodali so tudi  vse koščke slanega testa, s katerim so se poljubno igrali na sosednji mizi. Zadnji izdelek s semeni in plodovi so odnesli domov. Tržnica je bila odprta tudi popoldne. Tako so imeli možnost kupiti tudi plodove za raziskovanje.

Otroci so tokrat zares občutili bogastvo jesenski plodov, ohranjali pristen stik z naravo, predvsem pa uživali v raziskovanju in igri z vrstniki.

Še enkrat se zahvaljujemo obema mamama, saj je bilo praznovanje z njuno udeležbo drugačno, še bolj bogato in zanimivo.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Alenka Razpet Kranjc in Stanislava Črv

mini-prjese01 mini-prjese02 mini-prjese03

mini-prjese04 mini-prjese05 mini-prjese06

mini-prjese07 mini-prjese08 mini-prjese09

mini-prjese10 mini-prjese10a mini-prjese11

mini-prjese12 mini-prjese13 mini-prjese14

mini-prjese15 mini-prjese16 mini-prjese17

Dostopnost