Skoči na glavno vsebino

V vrtcu na Šentviški Gori nas je obiskala medicinska sestra za zobno preventivo Ana.

S seboj je prinesla knjigo Novice z aleje mlečnih zobkov, ki z domiselno zgodbo in s slikovitimi ilustracijami navdihuje k skrbi za zdrave in čiste zobe.

Najprej je razložila zakaj je pomembno, da si redno in temeljito umivamo zobe. Kaj se lahko zgodi, če zob ne umivamo oziroma ne čistimo na pravilen način, pa smo spoznali ob ilustracijah iz knjige. V njej nastopata dva nevarna razgrajača Capi in Lumpi, ki sta si uredila stanovanje v piškavem zobu in se trudita, da bi si izvrtala bivalne in poslovne prostore tudi v drugih zobeh.

Z Ano smo se pogovorili o tem, kako skrbimo za svoje zobe. Zaužili naj bi čim manj sladkarij, sladkanih ali gaziranih pijač. Ker pa se jim je včasih težko upreti, nam je svetovala, da si po vsakem sladkem obroku usta enostavno oplaknemo z vodo. Svetovala je tudi grizenje in žvečenje trde hrane, kot na primer korenja, kruhove skorje, jabolk… S tem utrjujemo sklenino. Priporoča, da se zob po umivanju ne splakuje, temveč, da se odvečno pasto samo izpljune. Opomnila nas je tudi na to, da se zobnih ščetk ne posoja drugim.

V knjigi Majavi zobki nam je pokazala, kakšni so mlečni in stalni zobje. Nato je s pomočjo plišastega spremljevalca Krokozobka otrokom razložila in demonstrirala pravilen način čiščenja zob. Slišali smo rek, da si zvečer umivamo zobe za zdravje, zjutraj pa za lepoto. Zvečer torej natančno in s pomočjo starša, zjutraj pa si jih lahko otroci tudi sami.

Ugotovili smo, da kdor si redno ne umiva zob, lahko računa, da bo v njih slej ko prej gostil Capija ali Lumpija. In vi, si umivate zobe?

Za vrtec Šentviška Gora, Alenka Razpet Kranjc

zobkigora01 zobkigora02 zobkigora03

zobkigora04 zobkigora05 zobkigora06

zobkigora07 zobkigora08

Dostopnost