Skoči na glavno vsebino

Sredi januarja smo v skupini Kužkov začeli spoznavati različna bivališča ljudi po svetu. Ogledovali smo jih v knjigah in na računalniku. Naučili smo se deklamacijo Iščemo hišico in v njej spoznali izraz kajžica. Na sprehodu po vasi smo videli, da jih je v naši bližini kar nekaj.
Prebrali smo zgodbico Kotiček na koncu sveta. Tri muce in deklica so potovale in iskale hišico za bivanje. Pravi in prijeten dom so našle v šele četrti hišici. V muce smo se spremenili tudi mi in v telovadnici opravili zanimivo potovanje čez različne gibalne ovire. Spoznavali smo imena krajev, gora in rek v naši okolici.
V igralnici smo izdelovali hiške na različne načine in jih tudi narisali. V pomoč nam je bil čarovnik, ki nas je obiskal, da smo z njim spoznavali in utrjevali oblike. Iz različnih likov smo sestavljali hišice, figure in druge predmete, pokrivali skladne oblike in oblike risali s pomočjo ravnil.
V igralnici smo postavljali hišice iz kartona, blazin, blaga, miz in stolov. Nastale so tudi iz papirja, ploščic in kock. Skupno hiško smo »sezidali« tudi v plesni koreografiji ob pesmi Hiško zidamo.
Izvedeli smo, da je za pravo hišo potreben načrt in si jih nekaj ogledali. S pomočjo knjige smo spoznavali faze dela pri gradnji hiše. Ob tem smo se seznanili z nekaterimi poklici kot na primer: zidar, krovec, vodovodni inštalater, električar, voznik tovornjaka, mizar, keramičar. Njihovo pravo orodje in pripomočki so bili motivacija za celodnevno igro. Najbolj zabavno je bilo zabijanje žebljev.
Obiskali smo novogradnjo v Zakraju in videli, da je pri gibanju na gradbišču potrebna velika previdnost. Ugotavljali smo, katera dela so bila že opravljena in kaj bo še potrebno postoriti.
Poimenovali smo tudi prostore v hiši. Na sliki so jih prepoznavali po opremi. Iskali smo posamezne predmete v prostorih in se orientirali na razpredelnici. Zavili smo tudi na sejem pohištva pri šolarjih. Četrtošolec Aljoša nam je razkazal opremljene prostore, ki so jih izdelovali v njegovem razredu.
Nazadnje smo se lotili izdelovanja hišk iz škatlic. O tem, zakaj nam bodo služile, pa prihodnjič.
Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

mini-hisa01 mini-hisa02 mini-hisa03

mini-hisa04 mini-hisa05 mini-hisa06

mini-hisa07 mini-hisa08 mini-hisa09

mini-hisa10 mini-hisa11

Dostopnost