Skoči na glavno vsebino

Po obisku glasbene šole in ogledu baletne predstave smo v skupini Kužkov nadaljevali z glasbenim ustvarjanjem in raziskovanjem. Najprej smo izdelali baletke in z njimi okrasili skupno garderobo. Še naprej smo pregledovali knjige o glasbi in glasbilih in poslušali priložene zgoščenke. Na You Tubu smo si večkrat ogledali dele baletne predstave Hrestač profesionalnega gledališča. Vsebino sem prej predstavila, tako je uprizoritev otroke še bolj pritegnila, saj so razumeli plesna sporočila in mimiko.
Navdušil jih je tudi spremljajoči orkester, s katerim so se želeli poistovetiti. Ker nimamo pravih instrumentov, so zaigrali na instrumente iz Orffovega instrumentarija. Improvizirani oder v igralnici so želeli zasesti vsi, dirigenti pa so se menjavali.
Raziskovali smo, kakšne zvoke lahko proizvedemo s svojim telesom, predmeti v igralnici in spoznali tako imenovane male instrumente. V igrah smo razločevali različen tempo, višino in glasnost tonov ter smer in barvo zvoka.
Ko smo instrumente že dobro spoznali, smo naredili tudi vsak svojega iz odpadnega materiala. Skupaj s pravimi malimi instrumenti smo jih razvrstili na melodične in ritmične. V prvo skupino smo dali tiste, s katerimi lahko zaigramo melodijo, v drugo pa tiste, s katerimi lahko igramo samo ritem.
Za konec smo izdelali tudi instrument, na katerega smo lahko zaigrali Kuža pazi. Otroci so sami ugotovili, da bi se ob trkanju na steklenice višina tonov spremenila, če bi vanje nekaj dali. Spomnili so se na vodo in raziskovanje je steklo. Odkrili smo še, da s pihanjem v iste steklenice dobimo obratno višino tonov.
Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

mini-glasba01 mini-glasba02 mini-glasba03

 mini-glasba05 mini-glasba06 mini-glasba07

mini-glasba08 mini-glasba09 mini-glasba10

mini-glasba04

Dostopnost