Skoči na glavno vsebino

Kužki smo se že pred jesenskimi počitnicami podali na pot spoznavanja od kod pride kruh. Ob poslušanju zgodbic in pesmic, prebiranju knjig, ogledu video posnetkov in slik smo izvedeli, da se zgodba o kruhu začne na njivi, kjer zraste žito.

S pomočjo staršev smo naredili razstavo različnega žitnega klasja, mok in kosmičev. Izvedeli smo, da je veliko vrst žit, iz katerih se lahko pripravi kruh, pecivo in druge jedi. Vprašali smo se, kako se pride do moke. Ogledali smo si videoposnetke žetve danes in nekoč. Otroci so povedali, da se v marsikateri hiši še najdejo srpi, ki so jih nekoč uporabljali.

Na posnetkih smo videli delovanje sodobnih mlinov in starih, obnovljenih, ki meljejo na kamne. Tudi na Planoti se še najdejo, mi pa smo se odpravili na ogled mlina na Muri, v Prekmurje. Le-to smo poiskali na zemljevidu, nanj vrisali reko Muro in umestili mlin, potem pa izrezali in nalepili sličice s še drugimi značilnostmi te pokrajine. Iz škatlic smo izdelali mline z vrtečimi se kolesi in se se z njimi igrali. Ob poslušanju CD-ja s prekmurskimi ljudskimi pesmimi, smo ugotovili, da je njihovo narečje drugačno od našega.

Pesmica Mlinček, ki smo se jo naučili, govori o tem, da je mama iz moke spekla potico. Spoznali smo poklic peka, ki dela v pekarni. Na Planoti nimamo pekarne, da bi jo obiskali in si ogledali, kako je v njej. Kljub temu smo zbrali dovolj informacij, da smo odprli svojo pekarno v naši igralnici in ji dali ime Pekarna Mišmaš. Napekli in prodajali smo več vrst kruha in peciva. Najteže je bilo oblikovati preste. Bili smo res pravi peki, saj smo sami zamesili vsak svoje testo ter iz njega oblikovali preste, ki smo jih odnesli domov.

Ker ima naša pekarna vse, kar mora imeti, tudi blagajno za izdajo računov, smo vanjo povabili tudi Mucke in šolarje. Iz cenika so lahko razbrali, koliko in katere kovance morajo pripraviti za izbrani izdelek. Pri izdelovanju kovancev smo izvedeli, da kovancev za tri in štiri evre nimamo. Posebnost naše pekarne je tudi ta, da se v njej lahko kupi pobarvanke.

Spoznali smo tudi zgodbico Pekarna Mišmaš avtorice Svetlane Makarovič. Otroci so bili ogorčeni nad početjem mlinarice Jedrt. Zaradi njene radovednosti in nevoščljivosti je iz vasi odšel pek Mišmaš, ki so ga imeli vsi radi, ker je bil pošten in je pekel dober kruh.

Da si boste vse še bolj predstavljali, si oglejte galerijo slik.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost