Skoči na glavno vsebino

V preteklih novembrskih dneh smo se v skupini Mucki pogovarjali o zdravi prehrani. Iz revij in časopisnih reklam smo izrezali slike sadja, zelenjave, pa tudi sladkarij in ugotavljali, katero je zdravo, malo manj zdravo in katero nezdravo.

Spraševali smo se od kje pride in hkrati ugotavljali ali je bolje kupiti tisto, ki velikokrat prepotuje tisoče kilometrov, preden doseže police trgovine ali tisto pri lokalnem prodajalcu. Slednje nam je bilo ljubše, zato smo se po kruh odpravili kar v Pekarno Mišmaš, ki so jo odprli Kužki v zgornji igralnici. Tam smo spoznali peke in si lahko pobliže ogledali kako pečejo žemlje, preste in piškote. Ker smo si pred tem izdelali papirnate kovance, smo si zanje lahko kupili piškot in pobarvanko.

Na vsakoletnem tradicionalnem slovenskem zajtrku so nas prijetno presenetili šolarji, ki so nam zapeli pesem Čebelar. Na lepo okrašeni mizi pa so nas poleg kruha pričakali še med, maslo, mleko in jabolka. Tako smo pričeli z raziskovanjem, saj nas je zanimalo kdo nam daje tovrstno hrano. Na sprehodu smo si ogledali čebelnjak in znali povedati, da za čebele skrbi čebelar. V vrtcu pa s pomočjo zgibank spoznali več vrst čebeljih pridelkov: med, vosek, cvetni prah, propolis idr. Osvežili smo znanje o tem, kje lahko dobimo dobro kravje mleko in bežno omenili, da iz njega lahko pridelamo maslo. Jabolka pa seveda rastejo na jablanah, ki so le lučaj od našega vrtca.

Otroci velikokrat prevzemajo odnos do hrane od odraslih, zato se zavedajmo, da z zdravo in uravnoteženo prehrano postavljamo dobre temelje zdravju naših otrok.

Za vrtec Šentviška Gora, Alenka Razpet Kranjc

zajtrk01 zajtrk02 zajtrk03

zajtrk04 zajtrk05 zajtrk06

zajtrk09 zajtrk08 zajtrk07

Dostopnost