Skoči na glavno vsebino

Pretekli mesec januar smo pričeli s pravljico o modrem plaščku. V njej je mati svojemu sinku, ki je hitro rastel, plašček preuredila v jopico, brezrokavnik, metuljčka in gumb. Deček je oblačila nadvse rad nosil, dokler jih ni prerasel.
Tudi mi smo v vrtec prinesli svoje najljubše oblačilo, ga predstavili in naredili razstavo. Po njej smo oblačila lepo zložili. Razstavili smo tudi različna blaga, jih otipali in ugotavljali, za katera oblačila bi bila primerna.

Opazovali smo teksture blaga in si ogledali posnetke statev in tkanja na računalniku. Preizkusili smo se v ročnem tkanju in spoznali, da je potrebno veliko potrpljenja. Tudi naša oblačila je moral nekdo izdelati, pri tem se je rabila energija in voda, zato je prav, da nanje pazimo. Oblačila, ki jih prerasemo pa podarimo naprej.

Po sedečem delu smo se razgibali s cik–cak vodenjem žogic ali pa s potovanjem po stolih zgoraj in spodaj kot bi tkali.

Na delovnem listu smo punčki, ki se je odpravljala ven, pomagali nadeti oblačila v pravem vrstnem redu.

Postali smo tudi šivilje in šiviljci. V priročnikih o šivanju in ročnih delih smo videli šiviljske pripomočke in kroje. Izdelali smo kroj za brezrokavnik, ga prenesli na blago in blago urezali. Sledilo je šivanje šivov in gumbov. Izdelek smo okrasili z risanjem.

Poslušali smo zgodbico Šivilja in škarjice, ki se je za Bogdanko srečno končala. Postala je samostojna šivilja, mi pa smo zanjo izdelali »blago« tako, da smo na papir natisnili vzorce in jo »oblekli«.

Izdelali smo tipne pare in z zavezanimi očmi iskali koščke istega blaga.

Poiskali smo pare nogavic in jih enako pobarvali.

Poleg krojenja in šivanja smo spoznavali tudi pletenine. Opazovali smo vzgojiteljico pri pletenju in spoznali izraza pletenina in paranje. Pulover se je v zgodbici sparal tudi malemu medvedku, ki je pulover dobil od večjega bratca. Pomagali smo tudi njima in obema narisali nova črtasta puloverja.
Na računalniku smo opazovali, kako se šal namesto s pletilkami splete na statvah za pletenje.

Izvedeli smo, da se blaga stkejo iz naravnih ali umetnih vlaken. Videli smo, od kod pridejo lanena, bombažna, volnena, svilena, bambusova in konopljina vlakna in si ogledali izdelke iz njih. Povedali smo, da je potrebno nova oblačila pred uporabo oprati. Odkrili smo, da imajo vsa oblačila listke z navodili za vzdrževanje. S pomočjo tabele smo razvozlali pomen znakov.

V tem času smo dobili tudi prvo pošiljko snega. Vse dneve, ki so bili primerni, smo izkoristili za sankanje, sicer pa hodili na sprehode, se drsali po zaledenelem igrišču in kidali sneg.

Utrinke si oglejte tukaj.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava črv

Dostopnost