Skoči na glavno vsebino

V mesecu februarju smo Kužki spoznavali, kaj je kultura in kdo jo ustvarja. Spoznali smo, da je kultura tisto, zaradi česar je naše življenje lepše. Razveselimo se, ko kaj lepega slišimo, vidimo, preberemo, si ogledamo, naredimo. Kultura nas bogati in nam hrani duha. Zaradi nje nas cenijo tudi drugi in zaradi nje smo preživeli kot narod. Da bi vse to še bolj začutili, smo si v igralnici postavili kulturni kotiček, v katerem smo predstavili delčke slikarstva, kiparstva, plesa, arhitekture, glasbe, gledališča, filma in pisane besede.
Našemu največjemu pesniku in njegovim delom pa smo namenili še posebno mesto, kot se ob njegovem prazniku tudi spodobi. Nastopili smo na interni kulturni proslavi skupaj s šolarji in bili zelo ponosni, ker smo letos mi pomagali dvigniti zastavo pred šolo.

Spoznali smo več imen umetnikov, predvsem Slovenskih. Tudi sami smo se preizkušali kot različni umetniki, kar boste videli na fotografijah. Najteže je bilo sestavljati rime ali zgodbico, čeprav so nam pri tem pomagale naše lutke. Dotaknili smo se tudi ljudske umetnosti, ki jo danes ustvarjajo različni obrtniki.

Zelo smo uživali ob knjigi in risanki z naslovom Zverjasec in bili presenečeni, kako dobro so zgodbico zaigrali otroci iz Kanalskega Vrha. Ogledali smo si njihov CD od predstave na prostem, ki so jo zaigrali domačinom.

Obeležili smo Valentinovo s poslušanjem zgodbe o prijateljstvu in izdelavo srca za domače. Kaj je prava zaljubljenost smo spoznali skozi ljudske pesmi, ki smo jih slišali na abonmajski predstavi Al me boš kaj rada imela.
(Izdelali smo tudi modra srca za pomoč otrokom, ki se šolajo.)

Del naše kulture je tudi pustovanje. Letos smo v naši skupini odkrili avtohtone maske iz Velikega Obreža pri Dobovi, imenovane obrški prutarji. Izdelali smo pokrivala, maske in rekvizit – prut, kar pomeni leskovo palico. Mi smo okrasili le leskovo šibo in se pokazali vsem na šoli.

Tik pred počitnicami nam je uspelo dokončati tkane izdelke, ki bodo krasili domove. Ob vsem dogajanju smo izrabili priložnost za obisk trgovine Navihanček in sončne dneve za daljše sprehode.

Ustvarjalci kulture smo poleg pravih umetnikov tudi mi. Še posebej takrat, ko lepo govorimo, smo vljudni, se pozdravimo, poslušamo, zahvalimo, se držimo pravil ali si pomagamo.

Mešane utrinke si oglejte tukaj.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost