Skoči na glavno vsebino

Zima je čas, ko je manj svetlobe, ljudje smo malo bolj leni, malo manj zunaj in zimo preživimo kar malo po medvedje. Ravno pravi čas, da se v skupini pogovorimo o zdravju. Vsak dan smo se ogreli ob glasbi in izbirali poskočne pesmice ob katerih se najbolj dvigne srčni utrip. Le-te so nam tudi najbolj všeč. Nadaljevali nismo nič manj aktivno, saj smo redno izvajali gibalne ali rajalne igre, se razgibali na poligonu in na vsakodnevnem sprehodu. Kljub zimi in mrazu preživimo vsak dan veliko časa na prostem, kjer lahko zimski čas neposredno občutimo in opazujemo.
Pogovor o zdravi prehrani smo začeli z igrico Sadni prepir. Otroci so hitro povedali kaj jim je všeč, potem pa smo skupaj ugotovili, da vse kar je dobro le ni tako zdravo. Razvrščali smo prehranske izdelke na zdrave in manj zdrave in ugotavljali kaj je dobro vsakodnevno jesti in kaj le včasih in v manjših količinah. Iz odpadnega materiala smo izdelali korenček, saj je predstavnik zelenjave, ki jo imajo otroci radi. Prehranskih navad s tem ne bomo spremenili, če pa otrokom ostane le drobtinica znanja, smo dosegli že veliko.
Nadaljevali smo s higieno, kjer smo se osredotočili predvsem na čistočo rok, kateri v vrtcu namenimo veliko časa, s tem pa preprečujemo širjenje nalezljivih bolezni. Otrokom sva demonstrirali, kako se lahko bacili prenašajo z roke na roko. Le-te smo tudi naslikali in ker so tako grozni in grdi, si jih nihče ne želi na svojih rokah. Zato roke še toliko bolj intenzivno milimo in splakujemo.
Učili smo se tudi o higieni zob in naredili prikaz bolnega in zdravega zoba. Znanje o pravilnem čiščenju zob pa nam je posredovala medicinska sestra, ki skrbi za zobno preventivo in nas je s pomočjo Krokozobka naučila pravilnega ščetkanja zob. Seveda veliko pripomore dober zgled in seveda pomoč staršev.
Ne smemo pa pozabiti na počitek, ki je zelo pomemben del dneva. Popoldanski počitek in zadostna količina nočnega spanja je samo še pika na i zdravega otroka.
Vse znanje o zdravju smo strnili na informacijski plakat in tako naredili evalvacijo sklopa o zdravju. Plakat zavzema vidno mesto v naši igralnici in nas vedno znova spodbuja, da izberemo zdravo in živimo zdravo.

Pripravili, Katarina in Danijela

Dostopnost