Skoči na glavno vsebino

Letošnji glavni projekt v našem vrtcu poteka pod naslovom Talni živ žav, kateremu smo se posvetili tudi Zajčki. Skozi tri tedenski sklop smo počeli veliko zanimivih stvari, najraje smo raziskovali, iskali smo najrazličnejše drobne živali, jih spoznavali in risali v našo knjižico. Veliko časa smo preživeli kot raziskovalci na terenu, prelevili smo se v prave biologe, saj smo se z različnimi pripomočki odpravili v gozdiček in na travnik.  Tam smo polni pričakovanja brskali po tleh, rili, privzdigovali kamne in veje, ter vneto iskali. Vsako žival, ki smo jo dobili smo dali v naše prav posebne posode za opazovanje in jih varno prinesli do vrtca, do naše igralnice. Tam smo jih z lupami in drugimi pripomočki, še natančneje proučili, narisali v našo knjižico, skrbeli za njih dokler so bili v naši družbi, za konec pa jih spustili nazaj na svobodo, v njihovo naravno okolje.

Ob vsem tem smo poslušali kar nekaj pravljic, v kateri so glavno vlogo imele drobne živali, ki smo jih našli v naravi. Zato smo pravljicam še bolj vneto prisluhnili, ter jih tudi znali dobro obnoviti. Ob vsem tem nismo pozabili na velik pomen gibanja za naše zdravje, veliko smo se igrali na travniku in v gozdičku, hodili na daljše sprehode, ter se dobro razgibali še v telovadnici. Tam smo se igrali različne gibalne igre, izvajali različne razgibalne vaje, ter se preizkusili na poligonu. Ob vsem tem pa nam nikakor ni zmanjkalo časa za našo ustvarjalnost, kar dokazuje naša razstava mravljic pred našo igralnico. V teh dnevih smo v svoje domove odnesli tudi gosenice, ki smo jih sami izdelali, žabico, ki nam lahko služi tudi kot igra in seveda zbirko drobnih živali, Moj talni živ žav.

Tudi tokrat so naše dni spremljale pesmi, obnovili smo že znano pesem o polžku, srečali smo se z novo pesmijo, ki pa govori o žabji svatbi. Žabice smo tudi še malo bolj natančno spoznali, saj smo si ogledali res zanimiv krog o njenem razvoju, ki sedaj vemo, da poteka vse od mresta, do paglavca in šele na to do majhne žabice. Tako smo z njo zaključili tudi naš sklop, vsekakor pa se bomo z njim še vedno dnevno srečevali, saj vsakič znova na naši poti  srečamo veliko drobnih živali, katere previdno obhodimo in jim pomagamo varno iz cestišča, da se jim kaj ne pripeti. Zopet smo bogatejši za novo znanje in pomembno vrlino, da znamo poskrbeti za drobne živali, vse te poučne dneve smo tukaj ujeli v objektiv.

Za vrtec Most, Brigita in Petra.

Dostopnost