Skoči na glavno vsebino

Z oktobrom je v skupini Kužkov pričel delovati folklorni krožek. Ker deklice v naši skupini zelo rade plešejo, se ga udeležuje velik del skupine.
Folklora ima na Šentviški Gori dolgo tradicijo in dobro je, da del nje spoznajo tudi predšolski otroci. Ljudsko izročilo se ne dotika samo plesa, temveč tudi iger in ljudskega petja za katere želimo, da otrokom postanejo del razvedrila in zaposlitve v prostem času.
Na prvem srečanju so deklice spoznale narodno nošo. Očarane so bile nad dolgo obleko in plesnimi čevlji.
Prisluhnile so zgodbi o mali deklici s kitkami, ki je zelo rada plesala. Omenjena deklica se je po prvem srečanju s folklorniki zaljubila v njihove kostume in nastopanje. Ko je bila deklica dovolj stara za obisk vrtca, se je tudi sama srečala z ljudsko pesmijo in plesom.
Folkloristke so po poslušanju zgodbe spoznale ples, ki se ga je deklica iz zgodbe prvič naučila. S plesom v krogu so se, ob spremljavi petja, naučile ples Bela lilija.
Trenutno se deklice že pridno učijo pletenja kitk, ki jih seveda mora imeti vsaka prava folkloristka. Vse pa tudi že komaj čakamo na naslednji termin krožka.

 

         

      

 

Za male “garjajnske” folkloristke, Nataša

Dostopnost