Skoči na glavno vsebino

Konec tega tedna nas čaka tradicionalni slovenski zajtrk. Zato smo se Kužki namenili raziskati, od kod pride kruh. Najprej smo si na fotografijah ogledali žitno polje, žetev, mlatev, mletje in peko kruha nekoč. Tudi dandanes se kruh po domovih še peče. Kužki smo ugotovili, da je domač kruh bolj zdrav kot kupljen in zato povabili na obisk Zalino in Nežino babico, da nam predstavi peko kruha.

Pri tem opravilu je potrebna čistoča, zato smo najprej pobrisali mize, si vsi umili roke, babica Jerneja pa si je nadela še ruto in predpasnik. Predstavila nam je več vrst moke, nato smo za mesenje našega testa izbrali tri. Izvedeli smo, katere sestavine še potrebujemo in na kaj vse moramo biti pozorni, da je kruh na koncu dober in rahel.

Med vzhajanjem testa smo zapeli slovensko ljudsko Po Koroškem , po Kranjskem, primerjali različne moke, ki so se razlikovale po barvi in otipu ter pokušali ajdov in koruzni kruh ter kruh s semeni.

Seveda je bil najlepši tisti del, ko smo dobili vsak svoj košček testa in iz njega oblikovali štručke. Ko so bile le-te pečene, smo vsak svojo  zavili v papirnat prtiček za domov. Nismo se odločili za najlon vrečko, ker tako ohranjamo naše okolje bolj zdravo.

Za posebno in lepo doživetje se babici Jerneji še enkrat lepo zahvaljujemo.

Za Kužke, Stanislava Črv

Dostopnost