Skoči na glavno vsebino

Kužki smo v tem tednu nadaljevali z raziskovanjem od kod pridejo  zdrava živila, ki smo jih v petek zaužili v tradicionalnem slovenskem zajtrku. Tako nas je naš Andrej popeljal v Poje in nam skupaj z mamo Barbaro razkazal domači hlev, v katerem imajo krave. V hlevu je vsak dan veliko dela. Tudi Andrej že rad pomaga pri vsem in videli smo, da že zmore popraviti silažo na krmilni mizi. Ob glavnem prostoru, kjer se krave gibajo, smo si ogledali še molzišče, zbiralnico, porodnišnico in prostor za majhne teličke. Spoznali smo, da je potrebno veliko truda in opravil, preden od krave pomolzemo zdravo mleko.V vrtcu smo si na slikah ogledali še tovarno Planika Kobarid, kamor odpeljejo planotarsko mleko. Videli smo tudi, v katere izdelke ga predelajo in na sliki prepoznali ovitek njihovega masla.

Poleg kruha, masla, mleka in jabolk je slovenski zajtrk dopolnil še med. Kako med nastaja nam je med razkazovanjem svojega čebelnjaka zalo lepo opisal čebelar Miro Bičič iz Šentviške Gore, ki smo ga obiskali. Pokazal nam je pripomočke, ki jih čebelar potrebuje pri svojem delu. Razkril nam je veliko zanimivosti o čebelah, njihovem življenju in funkcijah, ki jih opravljajo tekom leta. Žal čebelje družine pestijo tudi naravni sovražniki, včasih jih ogrožamo celo ljudje, čeprav vemo, da smo od njih zelo odvisni.

Na poti k čebelnjaku, smo se ustavili pri pridelku fižola. Ugotovili smo, da se na Planoti še lahko pridela zdrava hrana, ker imamo čisto zemljo, vodo in zrak. Na vse to bomo pazili tudi v prihodnje in si zagotavljali zdravo lokalno hrano.

Ob tradicionalnem slovenskem zajtrku smo zelo uživali, saj je bil nadvse slasten in jedli smo ga ob Slakovi pesmi Čebelar. Potem smo si ogledali še film čebelarske zveze Slovenije Kranjska sivka in se zavrteli v plesu s čebelicami ribiča Pepeta.

Za skupino Kužki, Stanislava Črv

 

Dostopnost