Skoči na glavno vsebino

V tednu, ki je za nami, smo bili otroci iz skupine Zajčki, še posebej marljivi. Močno smo zavihali rokave, ter našo igralnico očistili vseh smeti, ki so se tam pojavile. Ampak vsega žal nismo mogli zmetati v en koš, ker je potrebno odpadke tudi ločevati. Tako smo s skupnimi močmi najprej le te razvrstili v tiste tri najbolj tipične skupine, s katerimi se srečujemo vsakodnevno v našem vrtčevskem okolju. Pred nami so se tako pojavili kupčki papirja, embalaže, ter bioloških odpadkov, mi pa smo to znanje o ločevanju osvojili.
Zajčki sedaj tudi vemo, da narave ne varujemo le s pravilnim razvrščanjem odpadkov, temveč tudi s tem, ko varčujemo z vodo, zapiramo pipe, ter ugašamo luči, ko te ne potrebujemo. Tako prihranimo tudi veliko električne energije. To pa niso bili edini ukrepi, s katerimi smo se srečali. Ker smo želeli poudariti nakup brez embalaže, smo vsi otroci našega vrtca od doma prinesli kos zelenjave, ki smo ga skuhali v najokusnejši mineštri, katere glavni kuharji smo bili mi vsi. Še veliko podobnih ukrepov smo vključili na naš plakat, ki krasi eko kotiček.
Odpadki so lahko tudi uporabni, to smo dokazali skozi pravljico o zlomljenem hranilniku, ki smo jo odigrali. Ker nas je zgodba tako prevzela, smo se odločili, da naredimo tudi mi hranilnike, ki so bili na las podobni pujskom. Za izdelavo teh smo uporabili veliko odpadnih materialov, od embalaže, papirja, zamaškov,… Znova uporabi in popravi je bilo glavno vodilo v tem delu našega sprehoda med odpadki.

Za vrtec Most, Brigita in Petra.

Dostopnost