Skoči na glavno vsebino

»V imenu vseh nastopajočih športnikov prisegam, da bomo na teh olimpijskih igrah spoštovali in upoštevali pravila iger, zavezujemo se športu brez uporabe dopinga in prepovedanih substanc, ter da bomo nastopili v pravem športnem duhu, za slavo športa in čast naše reprezentance.«

Danes, 4. februarja 2022, se je v Pekingu na Kitajskem začela zimska olimpijada, sredi marca bo potekala paraolimpijada. V Miškah pa je ta teden potekala predolimpijada.

Prvi dan smo imeli otvoritev iger. Slavnostna povorka Miškinih tekmovalcev se je predstavila celotnemu vrtcu. Seveda smo tekmovali za Slovenijo. Nosili smo tablo z olimpijskimi krogi. Olimpijski krogi so znak MOK-a. To je eden najbolj cenjenih znakov na svetu. Gre za pet med seboj povezanih barvnih krogov, ki predstavljajo pet med seboj povezanih celin. Povezanost pomeni sožitje, medsebojno spoštovanje in prijateljstvo narodov petih celin planeta Zemlje. Barve so točno določene in predstavljajo: modra – Evropa, črna – Afrika, rdeča – Amerika, rumena – Azija in zelena Avstralija z Oceanijo.

Izžrebani zastavonoša je vihtel veliko zastavo, ostali pa smo mahali z malimi. Zaprisegli smo, zaigrala je himna. Prižgal se je olimpijski ogenj, ki je gorel vse dni. Sledila je zabava.

Naslednje dni smo tekmovali v smučanju, skokih in biatlonu. Zaradi velike odsotnosti tekmovalcev so bile igre okrnjene, pa se je vseeno po vsaki tekmi delilo medalje, same zlate. Zadnji dan pa še slavnostni zaključek in žur.

Z dopingom nismo imeli nikakršnih težav, s poštenim tekmovanjem tudi ne. Visokih gostov zaradi covid situacije nismo vabili, navijaško glasni gledalci  smo bili kar sami, še polžke smo povabili zraven za večji vtis.  Domov smo odnesli do zdaj največje število medalj. Kot ob sprejemu naših športnikov na Brniku, so nas v petek v garderobi čakali starši.

Uradno geslo olimpijskih iger je: »Citius, Altius, Fortius« (hitreje, višje, močneje) mi pa smo se držali kar gesla: Pomembno je sodelovati in ne zmagati.

V prihodnjih dneh bomo spremljali olimpijado na TV. Našim športnikom želimo zdrave, prijazne igre, nove prijatelje in seveda čim boljše rezultate.

Pripravili, Danijela in Katarina

Dostopnost