Skoči na glavno vsebino

Mesec april smo v skupini Želvic izkoristili, da smo se še bolj posvetili glavnemu viru našega življenja, in življenja rastlin ter živali. Vsekakor je to voda, brez katere nebi mogli živeti in ki jo velikokrat premalo cenimo.
Najprej smo ugotavljali, kje vse najdemo vodo v našem okolju, kako pride do naše pipe, ter seveda za kaj vse jo uporabljamo. Če povzamemo komentarje naših malčkov, lahko zapišemo le to, da jo potrebujemo za pitje, mama za kuhanje, tata pere avto, mi pa se umivamo in kopamo v njej. Skozi šolsko leto pa smo velikokrat ugotavljali, da voda ne teče samo na pipah, ampak da jo najdemo lahko tudi v naši neposredni bližini. Opazovali smo jo skozi vse letne čase, jo okušali in tipali. Ugotavljali smo, da se je njena temperatura skozi leto spreminjala, pozimi pa smo si ja lahko ogledali še v drugem agregatnem stanju, kot le tekočem. Na sprehodih smo opazovali ledene sveče, oziroma zmrznjene curke vode, ki so pronicali iz plasti zemlje na površje. Po nekaj sprehodih v našem kraju smo lahko ugotovili, da je okoli nas veliko rek in potokov, ki smo jih obiskali, vanje metali kamenčke, ter ob njih preživeli nekaj dopoldanskih trenutkov, ki smo jih izkoristili za igro in opazovanje.
Vodo pa smo tudi prenesli v raziskovanje, v našo igralnico. Z njo smo izdelali nekaj poskusov, pri katerih smo ugotavljali kaj pomeni vodonosnik, ter kako pravzaprav voda priteče do naše pipe. Preizkušali smo njeno gostoto, ter s kom se rada druži, premeša, ter s kom nikakor ne najde skupnega jezika. Vsekakor pa smo preizkušali tudi katere predmete drži na svoji gladini, ter kateri so tisti, ki se vanjo kar potopijo.
Skozi projekt, ki smo mu namenili nekaj več časa in raziskovanja, smo ugotavljali, da ima voda veliko zdravilnih učinkov na nas, na naše telo. Že ko popijemo kozarec ravno prav ohlajene, smo že pripomogli k temu. Veliko pa smo slišali o okoliških izvirih. Vse to pa smo predstavili še naši krajanom in drugim obiskovalcem razstave, ki smo jo pripravili v času pomladne prireditve, v kulturni dvorani. Predstavili smo jim naše delo, naša raziskana območja, ter tudi oblikovali prav posebni zemljevid, na katerem je bilo mogoče prepoznati marsikatero naravno bogastvo našega kraja, ki je povezano prav z vodo. Celotna razstava pa je bila olepšana še z našimi izdelki, likovnim ustvarjanjem na temo vode.

Še vedno si lahko ogledate fotografije naših aktivnosti, ter preberete marsikatero zanimivost, ki smo jo pripravili, saj razstava še vedno čaka nove obiskovalce.

Za vrtec Dolenja Trebuša, Petra.

Dostopnost