Skoči na glavno vsebino

Ste vedeli, da v enem letu, vsak izmed nas proizvede za celo hišo odpadkov?
K sreči obstajajo službe, kot je v naših krajih Komunala Tolmin, ki te smeti odvažajo na smetišče. A ker so odpadki različnih vrst, jih moremo pravilno ločiti mi. Pa jih znamo?
Na ponedeljek nas je obiskala predstavnica iz Komunale Tolmin. Predstavila nam je, kako se pravilno ločuje odpadke. Moramo priznati, da smo imeli kar nekaj težav a nas je gospa Polona pravilno popravila in nam podarila zbiralnik odpadnega jedilnega olja, ki se ga prav tako zbira na ekološkem otoku.
Prav nič si nismo zatiskali oči, da nam ločevanje povzroča težave, ampak smo zavihali rokave in se odločili, da ločevanje odpadkov usvojimo.
Vsak dan smo prebrali ekološko pravljico, kjer se junaki soočajo z raznoraznimi težavami, ki jim jo povzročajo odpadki. Prav tako smo si ogledali poučne video vsebine in reševali delovne liste z razvrščanjem smeti v pravilne zabojnike. To nam je šlo dobro od rok, saj smo si pred tem ogledali ekološki otok v bližini vrtca. Ko smo za malico dobili jogurtov lonček, smo ga oprali, posušili in spravili, da ga bomo lahko nekoč ponovno uporabili za izdelek. Malice in kosila skrbno beležimo in se trudimo, da bi poskrbeli za manjši odpad hrane in vsaj en dan narisali smejokota. Upamo, da nam v ponedeljek le uspe. Iz vreče, ki nam jo je nekoč podarila šivilja, pa smo poiskali koščke usnja, ga narezali in oblepili škatlico, ki še čaka svojo skrivno vsebino.
Da se stvar ponovno uporabi že vemo, zato smo v namen ozaveščanja o ponovni uporabi iz starih, a čistih nogavic, izdelali lutke nogavičnike. In na zadnji dan, pa smo si izmenjali igrače na sejmu igrač. Tako so igrače, ki smo jih prinesli v vrtec, dobile nove domove.
O vsem kar smo smo spoznali ta teden,  smo izdelali plakat, ki je na ogled vsem obiskovalcem, ki pridejo k nam.
Vsako obdobje v življenju prinaša nekaj novega in kot je nekoč rekel Janez Hočevar Rifle: »Nekoč smo se srečevali ob vodnjaku, danes pa se ob smetnajaku.«

Pripravili, Katja in Mateja

  

Dostopnost