Skoči na glavno vsebino

Elektrika je za nas zelo koristna, ker brez nje ne bi mogli gledati televizije, uporabljati igrač na baterije, pa tudi imeti sladoleda v zamrzovalni skrinji.
In prav zato, smo Krtki ta teden odkrivali kaj je to energija, kako jo dobimo in kako potuje od hiše do hiše.
Spoznali smo sončno, vetrno, vodno in jedrsko energijo ter jih ločili na obnovljive in neobnovljive vire. Skupaj smo ugotovili, da je za okolje najboljša vrsta energije tista, ki se obnavlja.
Na obisk in pogovor o elektriki, smo povabili hišnika Valterja. On je izšolan električist, zato veliko ve o elektriki. Povedal nam je kako elektrika potuje, kako pride v naše hiše, skupaj z nji smo si ogledali električno omarico, obiskali njegovo delavnico in za konec je pod odličnim nadzorom Krtkov, zamenjal dotrajano svetilko v igralnici. Večkrat nam je poudaril, da z elektriko ni šale in moramo biti previdni.
K nam pa je prišla na obisk tudi učiteljica matematike in fizike, Urška Mavrar. S seboj je prinesla veliko naprav, o katerih nas je poučila kako se jih pravilno poveže, da je električni tok sklenjen in žarnica zasije. Njena ura z nami je bila zares super in bili smo veseli, saj je vsak izmed nas imel možnost povezati kable.
Da je bilo obnavljanje znanja še bolj zabavno, smo dali vse štiri knjige našega Hiška na mize in pri vsaki nas je čakala tudi zanimivo delo. Na krožku pa smo spoznali tudi statično elektriko in preizkusili kako deluje.
Teden je res bliskovito minil v znamenju elektrike in dobre energije.

Pripravili, Katja in Mateja

Dostopnost