Skoči na glavno vsebino

Naši kuharji skrbno pripravljajo naše obroke in prav tako spravljajajo posodo, ki jo vrnemo v kuhinjo. Pri tem vidijo koliko hrane tudi zavržemo. Večkrat so opozorili vzgojiteljice, da to ni prav, zato smo združili moči in se skupaj podali na dvotedensko spoznavanje o zdravi prehrani.
Za začetek, smo na obisk povabili učiteljico tehnike in vodjo prehrane, Matejo Maretič. S skupnim pogovorom o prehrani, smo spisali tudi Krtkov jedilnik, ki ga bo v prihodnjih tednih umestila na meni. Obljubili smo ji, da bomo pridno pojedli vse obroke ali pa vsaj poskusili po najboljših močeh in da bo kanglica za odpadno hrano prazna. Kot nagrado za trud, pa bomo lahko obiskali hrčico Olivijo, ki je doma v njeni učilnici.
Obiskali smo tudi kuharje in tudi njim obljubili, da se bomo potrudili. Pohvalili so nas in povedali, da se že vidi, da je v kanglici manj zavržene hrane.
S pomočjo domače naloge, smo  izrezano hrano razvrstili na prehrambeni smafor in dokazali,da vemo kaj je zdravo in kaj ne. Malce bolj natančno razvrščanje, pa smo naredili na prehrambeni piramidi, kjer ima hrana določen svoj prostor in se pogovorili zakaj je tako.
V veliko pomoč, pa nam je bila tudi poučna ura, pri učiteljici Agnes Kozorog, ki poleg biologije poučuje tudi gospodinjstvo. Tako smo spoznali, da vse bakterije niso napačne in kakšna je naloga drobnoživk v naši hrani in telesu.
Vsake toliko, pa si tudi lahko privoščimo kakšno manj zdravo hrano. Na pustni dan, smo z veseljem pohrustali slastne krofe in se prepustili veselju pri odganjanju zime.
A na zdravo hrano nismo pozabili. Naredili smo si sadna nabodala. Oblekli smo si predpasnike, umili roke, zrezali sadje na koščke in vse nabodil na palčke. Bilo je zares okusno, sončno in predvsem zdravo.
Učiteljica Mateja Maretič, pa ni pozabila na svojo obljubo. Povabila nas je v učilnico, ker sta nam dva učenca, predstavila hrčico Olivijo. Povedala sta vse, kar vesta o življenju hrčkov in tudi odgovorila na naša vprašanja. Prejeli pa smo tudi Olivijino pohvalo za pridnost.
Za konec pa lahko napišemo zadnji del pesmice, k ismo se jo naučili:
“Jejte sadje in zelenjavo, da vaše telo bo ostalo zdravo, dodajte še malo gibanja in to je čarobna formula!”

Najlepša hvala učiteljicama Mateji Maretič in Agnes Kozorog, vsem kuharjem in učencema, ki sta nam predstavila Olivijo.

Pripravili, Katja in Mateja

Dostopnost