Skoči na glavno vsebino
Danes nas je v sklopu teme Vozila in promet obiskal Cenetov tata. Tata Bojan dela pri Slovenski železnici kot prometnik.
Cene je o obisku tata povedal tole: “Je pršu moj tata. Prinesu je pokazat piščalko in lučko in lopar. Poznam un vlak, ka vozi avte, avtovlak.”
Prometnik je pokazal svoje delovne pripomočke in ponazoril pravila, ki veljajo v železniškem prometu. Povedal je tudi, kako poteka deževni dan prometnika in kako se zaščiti železničarska uniforma. Tata Bojan je tisti, ki ustavi vlak in poskrbi, da potniki varno vstopijo na vlak. Seveda poskrbi tudi za zamudnike. Skupaj z Račkami so ponovili vrste vlakov, ki vozijo po Baški grapi; avto vlak, potniški vlak, tovorni vlak in najnovejši in hitrejši modri Stadler. Prometnik je poleg svojega poklica predstavil tudi naloge kretničarja, strojevodje in sprevodnika. Kmalu smo ugotovili, da je kar nekaj otrok, ki imajo sorodnike zaposlene pri železnici ali pa lahko vlak opazujejo kar vsak dan, kako vozi mimo njihovih hiš. Prometnik Bojan je otroke tudi opozoril, da tiri in tuneli niso sprehajališče in je hoja po progi STROGO PREPOVEDANA.
Polni novih informacij se tatu Bojanu zahvaljujemo za obisk.
za vrtec Podmelec, Špela Krivec
Dostopnost