Skoči na glavno vsebino

O tem, da se je na Šentviški Gori pojavil časovni stroj, smo že poročali v pretekli novici. Vsak dan v njem Mucki odkrivamo delčke preteklosti.
Danes pa nam je stroj pričaral prav posebno presenečenje. Ko smo vstopili vanj, smo presenečeno obstali. V njem je namreč sedela Karla Kofol, domačinka, ki sicer delo opravlja v tolminskem muzeju. V roki je držala kovček, družbo pa ji je delal tudi velik star medved. Karla nam je povedala, da je medvedu  ime Tedi. Hitro smo uganili, da je to igrača iz njenega otroštva. Nato nam je razkrila še vsebino skrivnostnega kovčka. V njem so bile pospravljene igrače, s katerimi so se otroci igrali v starih časih. Karla nam je predstavila dečka Igorja, ki je narejen iz blaga. Iz kovčka je vzela še lesene kokoške, gumijastega dečka na kahli, glinenega petelina, leseno posteljico za punčke, leseno fračo, lesen »tulc«, itd. Otroci so opazili, da so igrače večinoma domače izdelave in narejene iz naravnih materialov. Z vsako igračo so se lahko tudi previdno poigrali. Na koncu je Karla iz kovčka izvlekla še vrečko polno zanimivih, pisanih kamnov. Vsak otrok je dobil en kamen in skupaj smo sestavili dolgo kamnito kačo.
Spoznali smo, da si lahko tudi v modernih časih, ko nam igrač res ne primanjkuje, krajšamo čas s čisto enostavnimi »igračami«. Te lahko, kot so jih otroci v starih časih, tudi sedaj sami izdelamo ali najdemo v naravi.

Karli Kofol se še enkrat zahvaljujemo za zanimiv in poučen obisk.

   

   

   

Za vrtec Šentviška Gora, Nataša

 

Dostopnost