Skoči na glavno vsebino

Drugače je bilo že to, da smo se zbrali vsi, ki obiskujemo planinski krožek v vrtcu Most na Soči, Podmelec, Dolenja Trebuša in Šentviška Gora. In spet drugače je bilo tudi to, da sploh nismo nič hodili, ampak smo se na zborno mesto kar pripeljali. Kljub temu, pa je bilo naše skupno srečanje aktivno, zelo zanimivo in poučno.

Najprej smo si ogledali postajo Gorske reševalne službe, kjer nas je prijazno sprejel gorski reševalec Miljko. Predstavil nam je opremo in delo gorskega reševalca ter nam omogočil, da smo se v tej vlogi preizkusili tudi mi. Ugotovili smo, da je delo gorskega reševalca zelo zahtevno, saj zahteva veliko znanja, napora in nenehne pripravljenosti na reševanje. Naučili smo se tudi to, kako pokličemo na pomoč, če se zgodi nesreča in kako lahko že z majhnimi dejanji veliko naredimo.

Sledil je ogled Gorniško učnega centra in tu nas je že čakal alpinist Gregor, ki je član Soškega alpinističnega odseka PD Tolmin. Po uvodni predstavitvi plezalne opreme je otrokom predstavil še plezalno dejavnost. Otroke je spretno vključeval v pogovor tako, da so sami prišli do spoznanj kje lahko plezamo in kakšne so nevarnosti pri plezalnem športu. Potem smo vse teoretično znanje prenesli tudi v prakso in v umetni steni preizkusili svoje alpinistično znanje. Plezali smo na različnih predelih in poizkušali osvojiti vse možne smeri, tiste najlažje, pa vse do najtežjih.

Hvala gorskemu reševalcu in alpinistu za zanimivo in poučno planinsko popoldne.

 

Pripravila, Katarina Uršič

Dostopnost