Skoči na glavno vsebino

Narava se že dobro prebuja, travniki so ozeleneli, zacveteli so prvi znanilci pomladi, ki že privabljajo različne travniške živali. Ker je to zelo zanimiva in prijetna tema za otroke, smo se v skupini Pikapolonice odločili, da pobližje spoznamo »talni živžav«.

Prvi teden je bil obarvan z metulji in gosenicami. Ogledali smo si igrico Trije metulji, katero so otroci tudi dramatizirali. Prebrali smo kar nekaj literature, v katerih nastopata metulj in gosenica. Likovno smo ustvarjali gosenice – izdelali ogrlico v obliki le-te ter naredili izdelek »življenjski krog metulja«. Naučili smo se pesmico Gosenica, ob kateri smo veselo zaplesali, na sprehodu pa smo si jo lahko celo v živo ogledali.

Naslednji teden smo pobližje spoznali ostale male travniške živali. Likovno smo jih upodobili in sedaj nam krasijo našo garderobo. Ogledali smo si lutkovno predstavo »Kako je rusica pregnala grdinico?« in si veselo zapeli pesmico Huda mravljica. Odšli smo na travnik ter se prelevili v prave raziskovalce. Odmikali smo travo in listje ter  kljub zelo mrzlemu dnevu imeli srečo pri opazovanju pikapolonice, hroščka, s travico pa smo iz murnove luknjice celo zvabili njenega prebivalca in ujeli čmrlja. S pomočjo povečevalnega stekla smo jih pobližje opazovali, jim preštevali noge, pike, tipalke … Po koncu opazovanja smo jih pazljivo vrnili nazaj v naravo, kjer se živalice počutijo najbolj varne. Izkazali smo se tudi pri »pletenju« pajkove mreže. Vsak s svojim klobčkom volne v roki smo spletli veliko pajkovo mrežo, ki nam je služila za urjenje gibalnih spretnosti.

 

Za Pikapolonice, Nika Ozebek in Polona Štrukelj

Dostopnost