Skoči na glavno vsebino

Pretekli teden smo Zajčki kulturno obarvali, saj danes obeležujemo dan reformacije. In kaj sploh praznujemo? Prav reformacija in Primož Trubar sta Slovencem prinesla prve tiskane knjige v slovenščini, prvo slovnico in s tem slovenski knjižni jezik. Za to smo se že začetek tedna podali v šolsko knjižnico, kjer nam je knjižničarka Martina podala veliko novih informacij. Ugotovili smo, da pesmi pišejo pesniki, knjige pa pisatelji. Nekatere zgodbe pa s svojimi ilustracijami dopolnijo še ilustratorji. To nas je tako navdušilo, da smo se v pisanju knjige želeli preizkusiti še sami. In veste kaj – šlo nam je odlično, saj naša domišljija zares nima meja. Nastala je čudovita, avtorska pravljica Punčka Mia premaga pošast, katero smo še podkrepili z lastnimi ilustracijami.
V sredo pa smo dobili prav posebno vabilo. Učenke in učenci drugega razreda so nas povabili na svojo jesensko predstavo. Pogovorili smo se o tem, kako se v “gledališču” obnašamo, potem pa se podali v šolo ter si kulturno ogledali predstavo, na koncu pa nastopajoče nagradili z velikim aplavzom.
V petek pa se je v garderobi vrtca pojavila velika, čudna, bleščeča se stvar. Medtem, ko smo ugibali kaj bi to lahko bilo, se je stvar začela premikati in glasno ropotati. Takrat smo ugotovili, da gre za časovni stroj iz katerega je skočil sam Primož Trubar. Predstavil se nam je, nam povedal par stvari o sebi in nam pokazal nekaj predmetov iz njegovega časa. Ugotovili smo, da se je veliko spremenilo. Knjige so bile drugačne, vanje pa so pisali s peresom. V tem smo se preizkusili tudi sami in ugotovili, da ni tako enostavno. Primož Trubar se je od nas poslovil, saj je kaj hitro ugotovil, da ne spada v naš čas. Vsekakor pa smo mu hvaležni za obisk ter za to, da je prav on zaslužen da smo dobili prvi dve slovenski knjigi in s tem svoj lep, edinstven slovenski knjižni jezik.

Pripravili Anita in Brigita

 

Dostopnost