Skoči na glavno vsebino

V tem tednu smo se v vrtcu na Šentviški Gori pogovarjali o skrbi za zdrave zobke.

Najprej nas je obiskala medicinska sestra za zobno preventivo in razložila, zakaj je pomembno  temeljito čistiti zobke in katera zobna ščetka je primerna za našo starost. Pomembno je, da otroci sami urijo ščetkanje zjutraj in zvečer, pri vsakem umivanju pa naj jim pomagajo tudi starši. Tisti, ki že imajo električno ščetko, naj jo uporabljajo le zvečer. Nato je predstavila konja Bertija, ki nam je dovolil, da mu očistimo zobe in tako vadimo gibanje z zapestjem. Konjiček nam je bil tako všeč, da smo izdelali vsak svojega iz odpadnega materiala in skrbeli za njegovo ustno higieno.

Naslednji dan nas je obiskal žalosten zobek, ki nam je zaupal, da je živel pri fantku, ki si nikoli ni umival zob. Njegova zgodba se nas je dotaknila, zato smo raziskovali katera živila zobem škodujejo in katera pripomorejo k zdravju ter čvrstosti zobne sklenine.

V četrtek nas je s svojim obiskom presenetila mama Tea in s seboj prinesla lesene deske, mešalnik, sekljalnik in ožemalnik ter več drugih pripomočkov. Za sadno malico smo si pripravili sadni smoothie. Ves čas nam je rahlo nagajal zobni škrat Čokoladko, ki ima zelo rad sladkarije. Odločno smo se jim uprli in se raje posladkali s sokom mandarin. Kasneje smo urili »nitkanje zobkov« in krožni gib z zobno ščetko. Teden smo zaključili s petjem pesmice o bisernih zobkih. Otroci so sklenili, da bodo temeljito umivali svoje mlečne zobke, saj piškavih z oblogami, zobne miške res ne želijo.

Za vrtec Šentviška Gora, vzg. Alenka Razpet Kranjc

Dostopnost