Skoči na glavno vsebino

Mesec november je pri nas pomenil mesec zdravja, dobrega počutja, zdrave prehrane, gibanja in skrbi za osebno higieno. Med tem ko smo spoznavali sebe, svoje telo in osvojili vse preventivne ukrepe, da vzdržujemo in ohranjamo svoje zdravje, nam je največ pomenila igra vlog. Prevzemali smo vlogo pacienta, poškodovanca, zdravnika in drugega medicinskega osebja. Z najrazličnejšimi pripomočki smo opremili kotiček bolnišnica, kjer so na svojo obravnavo čakali tudi naši dojenčki, ki smo jih prevažali v posebnem reševalnem vozičku. Da pa smo z zdravjem začeli kar nekje na začetku, nas je v ta namen obiskala zobna asistentka Ana, ki nam je s svojim pomočnikom Bertijom pokazala, kako pravilno skrbimo za čiste zobke. Velika ščetka je kar poskakovala po njegovih ogromnih zobeh, naše drobne ročice so jo vodile, da je šricalo v lička in po zobkih zapelo žiga žaga. Berti je na koncu imel čiste zobke, Ana pa je bila navdušena nad našimi ščetkanjem. Tako smo se skupaj z njo naučili veliko o higieni zobkov, da pa bomo umivanje še naprej trenirali, smo si izdelali maketo ust z zobmi in zobno ščetko. Saj vemo, da le vaja dela mojstra.
Veliko smo o zdravju izvedeli tudi od medicinske sestre Špele, ki nam je na obisku predstavila svoje delo, ter pripomočke, ki jih je uporabila tudi na nas. Kmalu smo otroci postali resni pacienti in bolniki, z različnimi poškodbami, okvarami in boleznimi. Ampak še sreča, da je bila vse to igra, pri kateri smo neizmerno uživali. Sami pa smo naredili rentgenski posnetek naše roke, katero smo opremili še s kostmi, ki jih v njej najdemo. Poskrbeli smo tudi za ozaveščanje o zdravi in raznoliki prehrani, ki je sedaj, ko še rastemo in se razvijamo izrednega pomena. Našo garderobo so krasili krožniki, na katerih je bilo veliko zdrave in raznolike hrane.
Ob vsem tem pa nikakor nismo pozabili na gibanje na prostem, na ples in gibalne minutke v naši igralnici. Prisluhnili smo marsikateri pravljici in prigodi povezani z zdravjem, ter veliko časa namenili druženju in igri. Vse to smo še zaokrožili z osvojeno deklamacijo in pesmico, ter si izdelali svoj zdravniški kovček, ki smo ga opremili z različnimi pripomočki. Tako se bo naša igra lahko nadaljevala še v domačem okolju. Za konec pa bi dodali le še to, da izredno pomembne so tudi čiste roke, za zdrave in srečne otroke.

Za vrtec Dolenja Trebuša, Manca in Petra

Dostopnost