Skoči na glavno vsebino

…vročino je dobila.
Njeno čelo postalo tako je že vrelo,
da se za nekaj stopinj je morje ogrelo.”

Ko smo Zajčki to prebrali v pravljici nas je kar pošteno zaskrbelo, kajti to, da je Zemlja bolna, gotovo ne pomeni nič dobrega za njene prebivalce. Prek pravljic Zemlja se je prehladila, Ko zboli Zemlja ter Podnebne spremembe smo ugotovili, da se dogaja nekaj nenavadnega in se prav zares ne počuti dobro. Pravi, da ima vročino, da težko diha in kašlja ter hrope. Odločili smo se raziskati zakaj je zbolela in kmalu prišli do ugotovitve, da je za njeno slabo počutje v največji meri kriv človek, ki:

  • seka gozdove in podira drevesa, namesto njih pa gradi tovarne in ceste za avtomobile iz katerih se kadi gost, strupen ter umazan plin, ki uničuje Zemljina pljuča, hkrati pa krči življenjski prostor mnogim živalim in rastlinam,
  • odpadke pogosto odlaga kar v naravo in s tem onesnažuje Zemljino površje,
  • se veliko se vozi z avtomobili in motorji, zaradi katerih je zrak vedno bolj onesnažen.

Vse to smo tudi narisali na velik plakat in ga izobesili v eko-kotičku našega vrtca. Tam bo opominjal še vse druge otroke in starše, da se z našo Zemljo res nič dobrega ne dogaja.

Sami pa smo kar hitro zavihali rokave in se kot pravi Zemljini zdravniki podali na dolg sprehod, s seboj pa vzeli vrečo, v katero smo nabrali nemalo odpadkov. Le-te smo ob prihodu v vrtec ustrezno razvrstili in s tem Zemljo vsaj malo očistili nepotrebne nesnage.

Zemljino slabo počutje pa se odraža tudi na njenem delovanju. Beležili smo vreme in ugotavljali, da tako vreme kot tudi temperature niso bile ravno primerne letnemu času, saj zunaj sploh ni bilo mraza, snega in nizkih temperatur. Vse pogosteje pa nas prizadenejo tudi naravne nesreče, kot so npr. poplave. Zakaj in kako le-te nastanejo,  smo spoznali prek poskusa. Iz Lego kock smo sezidali hišo, mimo katere je v svoji strugi mirno tekla reka. A ko je začelo deževati, dež pa kar ni pojenjal, je reka svoje bregove prestopila in poplavila hišo, vrt ter vso okolico.
Prav tako smo prek naravoslovnega poskusa ugotovili, da se led, ki je v toplejši vodi tali hitreje kot tisti v hladni vodi. In ker se temperatura morja dviga tudi na Arktiki, led pa se vse hitreje tali, bodo tamkajšnje živali kmalu izgubile svoj dom.

A odločili smo se, da se ne bomo tako hitro predali. Zemlji želimo čimprej pomagati, da se bo bolje počutila. In ker vemo, da je za to pomemben čisto vsak izmed nas, smo sklenili:

  • da se bomo manj vozili z avtomobili, več pa kolesi, rolerji, skiroji in pešačili,
  • da bomo na svojem vrtu doma posadili drevo, ki nam ne bo nudilo le sence pred vročim poletnim soncem, temveč tudi čistilo zrak,
  • da bomo pri uporabi vode in energije zelo varčni,
  • da bomo poskrbeli, da bomo pridelali čim manj odpadkov, če pa že bodo, jih bomo ločevali in odlagali v za to namenjene zabojnike.

Verjamemo, da lahko s skupnimi močmi poskrbimo, da se bo naša Zemlja zopet bolje počutila, saj bo le tako lahko vsem njenim prebivalcem omogočila varen in zdrav dom.

Pripravili, Anita in Brigita

Dostopnost