Skoči na glavno vsebino

“V zadrego me je spravil naš Jura,
ko me je vprašal, kaj je kultura.

Kultura je sladoled in da nanj v vrsti počakaš,
kultura je kahla in da v njo se pokakaš.
Je limonada in da počasi jo piješ,
in je igračka, dokler je ne razbiješ.
Kultura je knjiga in da jo vzameš v roke,
in je peščeni grad, dokler se ne podre.

Kultura je tudi, če kaj pojasniti skušaš,
in kulturen si ti, ker me poslušaš.” (Srečko Niedorfer)

Tako kot avtor pesmi Jura kultura smo se tudi Zajčki spraševali kaj je to kultura. Spoznali smo, da je to lahko pesem, zato smo se naučili eno, ki govori o ljubezni. Ugotovili smo namreč, da je del kulture tudi to, da smo drug do drugega prijazni in ljubeči.  14. februarja smo po Mostu mimoidočim delili rožice z lepo mislijo in marsikomu na obraz narisali nasmeh. Preko različnih iger smo utrjevali vezi med seboj, veliko časa pa smo posvetili tudi našemu najpomembnejšemu opravilu- igri. Kultura pomeni tudi biti pozoren drug do drugega, zato smo naši slavljenki zapeli, zaplesali, jo objeli, voščili najlepše želje in za spomin narisali čudovite risbice. Veliko smo se družili z otroki iz ostalih skupin, na obisk pa povabili tudi Ireno.
Kultura je lahko tudi pravljica ali pesem, zato smo pod drobnogled vzeli našega največjega pesnika Franceta Prešerna. Spoznali smo njegovo življenje, njegova dela in tako širili svoja znanja. Kultura je lahko tudi slika ali risba, zato smo v roke vzeli oglje in narisali Franceta Prešerna. Ob jezeru smo iskali Povodnega moža, a tam našli le njegov klobuk. Zato smo se kar sami spremenili v Povodne može in Urške in odplesali ples iz znane pesnitve.
Vsi smo se strinjali, da je kultura tudi tradicija, zato smo v predpustnem času gostili Rawnski pust, na pustni torek pa se našemili in odgnali zimo.
Za zaključek smo bili še del kulturne prireditve. Ogledali smo si predstavo Povodni mož v izvedbi Krtkov, kasneje pa ugotovili, kako dobro znajo plesati plesalci Folklorne skupine Razor. Ker je kultura tudi glasba in ples, smo ob čudovitih zvokih harmonike, ki jo je iz instrumenta izvabil Bogdan Kosmač, zaplesali in se poveselili.

Skratka, na vprašanje kaj je to kultura vam težko odgovorimo na kratko. Lahko pa vam povemo to, da je kultura čisto povsod okoli nas, ter, da je z njo svet veliko lepši in bogatejši.

Za vrtec pripravili, Brigita in Anita

Dostopnost