Skoči na glavno vsebino

… z njim je v avtu vedno varno,
vozit se je res zabavno. 
Saj vsi vemo kaj je red:
red je vedno pas pripet!

To je himna, ki je vsakodnevno odmevala iz Zajčkove igralnice. Medse smo namreč povabili kar samega Pasavčka, saj smo si Zajčki želeli čimveč izvedeti o varnosti v prometu. Le kdo je o tem bolje podučen kot on? In res, naučil nas je res veliko novega.
Pokazal nam je različne vrste avtosedežev in nam glede na našo velikost pomagal izbrati tistega, ki je najprimernejši. Saj le ustrezen avtosedež lahko dobro poskrbi za našo varnost. Ker pa je je pripasanost v avtu ključnega pomena, da se nam v primeru nesreče nič ne zgodi, se je čisto vsak izmed nas v avtosedež poskusil pripeti tudi sam. Pred vstopom v igralnico pa smo zjutraj vsakodnevno beležili, če smo bili na poti v vrtec vsi potniki v avtomobilih pripeti. Radi smo tudi likovno ustvarjali. Izdelali smo avtobus, vanj pa narisali sebe ter se “pripeli”. Prek pravljic pa smo ugotovili, da je poleg varnosti v avtu pomembno, da smo varni tudi kot pešci ali kolesarji. Pasavček nam je predstavil opremo, s katero poskrbimo, da smo voznikom še bolj vidni in nas hitreje opazijo. Mednjo sodi rutka, kresnička, svetla oblačila ter odsevni brezrokavnik in kapa. In tako smo se dobro opremljeni, tudi sami večkrat podali v promet, saj se prav tam lahko največ naučimo. S pozornim opazovanjem in upoštevanjem prometnih predpisov smo poskrbeli, da smo se vedno varno vrnili v vrtec. Za en dan pa smo se spremenili v policiste in voznike avtomobilov opazovali če so med vožnjo pripeti. Spoznali smo nekaj prometnih znakov, jih urejali glede na njihovo obliko ter se z njimi pozabavali tudi na štafetnih igrah.
Vsak izmed nas pa si je izdelal in domov odnesel parkirno uro. V petek pa nas je čakala prava Pasavčkova predstava, prek katere smo vse kar smo se že naučili, le še poglobili.

Tako se lahko zdaj, polni novega znanja podamo v promet varno in brezskrbno.

 

Pripravili, Anita in Brigita

Dostopnost