Skoči na glavno vsebino

Teden vse slovenske hrane se bliža vrhuncu, ko bo na vrsti poseben TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK. Ker smo otroci, vrtca Dolenja Trebuša, že ves teden spoznavali najrazličnejšo hrano, ki je zdrava za naš rast in razvoj, ki nam daje veliko energije za gibanje, ter nas še bolj povezuje ob njeni pripravi, smo si tako zamislili tudi iztek tega tedna. Prišel je težko pričakovan četrtek, z njim pa najlepši obisk za vse nas, še posebej za Ano. Mamico Kristino smo pred dnevi pocukali za rokav, ter skupaj z njo obudili spomin na lansko peko odličnega kruha. Da pa bo letošnja peka malo drugačna, je Kristina za nas izbrala Cerkljanske pajtičke, ki jih ima rada tudi Ana. Seveda smo bili nad idejo navdušeni, še boljša pa je bila izvedba, ki je potekala v polnem vzdušju. Ob spoznavanju in ogledu sestavin, ob mešanju in gnetenju smo si povedali marsikatero zanimivo izkušnjo o pripravi hrane tudi doma. Seveda smo kmalu ugotovili, da nas veliko pomaga pri pripravi pice, pašte ali piškotov, s potičkami pa še nimamo izkušenj, sploh pa ne s Cerkljansko pajtičko, ki jo lahko opišemo tako… SLADKO SLANA ZABAVA V ENEM GRIŽLJAJU.

Prilagamo še recept:

  • 0,5 kg moke
  • 20 g kvasa
  • dva ščepca sladkorja
  • ščepec soli
  • 2,5 dl mlačne vode
  • 100 g mletih orehov
  • 2 čebuli
  • 3 žlice olja
  • pol žličke soli
  • poper

V skodelici zamešamo malo moke, nadrobimo kvas, dodamo sladkor in prilijemo deciliter mlačne vode. Pustimo vzhajati deset minut. Nastali kvasec prelijemo v skledo, kjer nas že čaka preostala moka, ki smo ji dodali ščepec soli in vodo. Vse sestavine vgnetemo v voljno testo in ga pokritega pustimo vzhajati 30 minut. Čebulo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, da porumeni. Nekoliko ohlajeni čebuli dodamo mlete orehe, sol in ščepec popra. Dobro premešamo. Testo razvaljamo na velikost 30 × 60 cm. Namažemo ga z nadevom in tesno zvijemo po daljši stranici. Nastali zvitek narežemo na 3 cm debele rezine, ki jih polagamo na papir za peko. Pajtičke pustimo vzhajati deset minut, nato jih pečemo pri 180 °C približno 30 do 40 minut.

Hvala mamici Kristini, za prelepo dopoldne, in da je v naš vrtec prinesla malo cerkljanskega vzdušja.

Za vrtec Dolenja Trebuša, vzgojiteljice

    

 

Dostopnost