V tednu brez zavržene hrane so otroci iz skupine Pikapolonic z veseljem sodelovali pri različnih dejavnostih, katerih cilj je bil ozaveščanje o pomenu zmanjšanja zavržene hrane. Z zabavnimi in poučnimi dejavnostmi so otroci spoznali, kako pomembno je, da se z živili ravna odgovorno in da ne dovolimo, da hrana gre v odpadke.
Najprej smo iz kruha ki nam je ostal od malice, pripravili kruhov šmoren. Kruh smo nadrobili v razžvrkljana jajca vse skupaj zmešali v gosto zmes, ter jo v vroči ponvi popekli. Kmalu smo lahko zavohali omamen vonj. Vsak otrok je z veseljem poskusil nekaj novega in nad šmornom so bili vidno navdušeni.
Naslednji dan smo iz posušenega kruha naredili krušne drobtine. Otroci so pridno vrteli ročico na mlinčku in bili izjemno presenečeni, ko so videli kaj lahko nastane iz kruha. Kot naročeno so ta dan za kosilo imeli pohan sir, tako so lahko videli kako lahko tudi v praksi porabijo drobtine. Še nekaj kruha, ki nam je ostal pa smo ga z veseljem odnesli do kozic, ki so ga s slastjo pohrustale.
V petek je bil čas za vitaminsko, osvežilno zdravo pijačo- sadni smoothie. Ob tem so spoznali, da lahko tudi sadje, ki ni več popolnoma sveže, še vedno izkoristimo in ga vključimo v obrok.
Teden brez zavržene hrane je bil odlična priložnost za izobraževanje najmlajših o pomenu varovanja okolja in odnosu do hrane. Otroci so se zabavali, se učili, predvsem pa so razvili občutek odgovornosti za hrano, kar bodo zagotovo prinesli tudi v svoje domove.
Za Pikapolonice, Nika in Polona