Hrana izraža povezanost z zemljo. Vse, kar zaužijemo, naj bi bilo plod sonca in zemlje.
Pretekli teden je vse v našem vrtcu potekalo v znamenju slovenske hrane. Preko različnih aktivnosti smo vzgojitelji želeli otrokom približati tradicionalne slovenske jedi, poudarili smo pomen lokalno pridelane hrane, ter najmlajše spodbudili k zdravim prehranjevalnim navadam.
Če ste se spraševali zakaj je v okolici vrtca tako omamno dišalo, naj vam izdamo skrivnost. V sredo smo se kmalu po zajtrku vsi otroci zbrali v garderobi. Pomočnica v.d. ravnateljice, Irena Kovačič, nam je najprej povedala nekaj o tednu slovenske hrane, potem pa smo prisluhnili pravljici o medenjakih. Družbo nam je na ta dan delala tudi Tina, ki je vodja šolske prehrane na naši šoli. S seboj je imela polno torbo različnih sestavin. Kmalu smo ugotovili, da iz njih lahko spečemo medenjake. Pozorno smo jo opazovali, kako spretno je zamesila testo, nato pa smo bili na vrsti mi. Odpravili smo se vsak v svojo igralnico, si kot pravi kuharji najprej temeljito umili roke in se lotili oblikovanja medenjakov. Izkazali smo se za prave mojstre, saj smo kasneje lahko sami preizkusili plod našega dela in bili tako z okusom kot z videzom medenjakov več kot zadovoljni. No, zdaj veste čemu pripisati slasten vonj v okolici vrtca. 🙂
V petek pa nas je spet čakal sladek začetek dneva. Tako kot vsako leto smo tudi letos obeležili Tradicionalni slovenski zajtrk, tokrat s sloganom “Moj naj zajtrk”. Vse vrtčevske skupine je obiskal kmet, ki je s seboj prinesel same domače sestavine: domač kruh in maslo, domač med in mleko, ter domača jabolka. Z največjim veseljem smo zagrizli v zajtrk, še posebej zato, ker smo vedeli, da so ga v celoti pripravile slovenske roke. Spoznali smo, da tradicionalni slovenski zajtrk ni zgolj obrok, temveč, da nosi pomembno pedagoško noto, saj nas uči o pomenu zdravih prehranskih navad ter odgovornega odnosa do hrane in okolja. To je bila priložnost, da smo okrepili zavest o pomembnosti zdrave prehrane, spodbudili k izboljšanju odnosa do hrane ter podprli domače pridelovalce in trajnostni razvoj.
Tako, za nami je zelo pester, zdrav in malce sladek teden, poln novih vtisov. Za to gre zahvala tudi Tini, ki si je vzela čas in nas popeljala v kuharske vode. Tako otroci kot tudi vzgojiteljice se že veselimo naslednjega srečanja.
Za vrtec pripravila, Brigita