Skoči na glavno vsebino

Različnost med ljudmi po svetu smo pričeli spoznavati ob knjigi Barve mavrice. Videli smo, da se ljudje razlikujemo po videzu, da imamo različno polt, oči, lase. Živimo v različnih razmerah in bivališčih. Različno se oblačimo, imamo različna prepričanja, praznujemo različne praznike, različno govorimo, ustvarjamo in poslušamo različno glasbo in smo vajeni različne hrane. Pestrost razlik smo opazovali tudi na slikah iz interneta.

Mavričnost ljudi smo prenesli na naš pano. Mavrico s pravimi barvami je narisal tudi vsak sam.

Različnost so opazovali še na pobarvanki in v igri spomina Otroci sveta.

Slikanje je bilo bolj zabavno kot barvanje s suhimi barvicami. Kljub temu nam je uspelo pobarvati kar dolgo verigo prijateljstva. Različnost smo ponazorili tudi z vetrnicami. Otroci so jih okrasili z vzorci, v katerih so se ponavljale različne oblike in barve, vse pa bodo z vrtenjem razveseljevale otroke.

Z vetrnicami smo se odločili okrasiti tudi našo igralnico.
Doživeli smo mavričnost dežnikov. Poimevovali smo barve in ugotavljali, pri kom se ponavljajo vzorci.

Nekateri šolski otroci v manj razvitih državah pojedo malico na dvorišču pred šolo brez posode in brez pribora. Dodatkov verjetno ne dobijo, mi pa smo jih razdelili kar nekaj.

Spoznavali smo, da imajo drugod po svetu drugačno glasbo. Ob posnetkih afriške glasbe, so otroci samodejno posnemali igranje na bobne in brenkanje na brenkala.

V pesmih smo slišali, da ljudje po svetu govorijo različne jezike.
Učenci 1. razreda so nam zapeli angleško pesem.

Lepe jesenske dni smo izrabili za sprehode in tek po travnikh.

Rekli smo M kot mavrica in črko sestavljali iz palčk?
Nastajale so še druge črke iz ravnih črt.

Po učenju skakanja s kolebnicami, smo kolebnice postavili v vrsto in ugotavljali, kako dolge so. Spominjale so nas na črko I. Vse i-je smo bolj ali manj uspešno preskakali po eni nogi in sonožno.

Ljudje se razlikujemo tudi po umskih in gibalnih sposobnostih. Knjiga nam je posredovala še sporočilo, da imamo kljub mnogim razlikam tudi veliko skupnega.Vsi si želimo biti srečni, vsi občutimo veselje, žalost, razočaranja, presenečenja … Radi se igramo, praznujemo, imamo prijatelje, želimo biti ljubljeni …
Na nas pa je, da svet okoli nas gradimo tako, da je prijazen za vse.

Za vrtec Šentviška Gora, Stanislava Črv

mini-01mavrica mini-02mavrica mini-04mavrica

mini-06mavrica

mini-07mavrica mini-09mavrica mini-11mavrica

 mini-21mavrica mini-17mavrica

Dostopnost