Skoči na glavno vsebino

V teh dneh v naši skupini spoznavamo, da je za zdravje pomembno, kakšno hrano uživamo. Ne samo kaj jemo, pač pa tudi kje in kako se hrano pridela. Domača je seveda najboljša, bolj okusna in zdravju prijazna.

Danes smo se pogovorili, zakaj na kmetiji redimo domače živali in kaj nam dajejo. Da bi se o tem bolje poučili, smo se podali na obisk kmetije, kjer sta doma Lenart in Janez. Ukvarjajo se namreč s prirejo mleka.

Najprej smo se ustavili pri kokoših in slišali, da jih imajo sedaj manj, ker jih je pred dnevi “obiskala” kuna.

Nato smo si ogledali  hlev, v katerem je bilo toliko krav, da jih nismo znali prešteti. Največ naše pozornosti je bil deležen nekaj dni star teliček. Nekateri so se krav dotaknili in jih pobožali medtem, ko so jedle krmo. Izvedeli smo, da za priboljšek dobijo krmilo, ki jim ga odmerijo s pomočjo računalnika. Prav te krave smo z dvorišča vrtca nedavno lahko opazovali na paši. In prav zaradi paše je njihovo mleko še boljše.

Prijazna gospodinja Cirila nam je pokazala, kakšen je postopek molže in hladilnik, kjer zbirajo mleko. Izvedeli smo, da imajo krave zanimiva imena, ki smo jih lahko prebrali na stenski tabli.

Lenartova in Janezova mama nam je dan še dodatno polepšala, saj smo se pred odhodom posladkali s piškoti.

Še enkrat se zahvaljujemo mami Andreji in mati Cirili za prijazen sprejem.

Za vrtec Šentviška Gora,  Stanislava Črv in Alenka Razpet Kranjc

kmetijafeltrin01 kmetijafeltrin02 kmetijafeltrin03

kmetijafeltrin04 kmetijafeltrin05 kmetijafeltrin06

kmetijafeltrin07 kmetijafeltrin08

Dostopnost