Skoči na glavno vsebino

Petek, 10.6.2016, je bil za Cicibane planince iz vrtca Most na Soči in podružnici Šentviška Gora in Dolenja Trebuša prav poseben dan. Udeležili so se namreč skupnega planinskega izleta z vrstniki iz Tolmina in okolice, ki ga je tokrat organiziral vrtec Tolmin. Pred vrtcem smo doživeli prijazen sprejem in bili deležni okrepčila pred startom.
Po uvodnih besedah organizatorjev smo se pod vodstvom Majde Pagon, dolgoletne načelnice Mladinskega odseka PD Tolmin, podali na pot po okolici Tolmina. Bilo je nadvse zanimivo in izvedeli smo veliko novega. Najprej nas je očaralo sotočje rek Soče in Tolminke, potem so nas ob nemškem pokopališču čakali jamarji. Izmed vsega, kar so povedali in pokazali o svoji dejavnosti, je bil seveda najbolj zanimiv kamen, kalcijev karbid, ki v stiku z vodo oddaja gorljiv plin. Svetilke na karbid jamarji poleg drugih uporabljajo še danes.
S pesmijo smo uspešno pregnali večino oblakov in v soncu prispeli na prizorišče, kjer je imela Gorska reševalna služba dan odprtih vrat. Prikazali so, s kakšno opremo in kako pristopajo k reševanju ponesrečencev. Spremljali so jih tudi psi reševalci. V ponesrečence so se spremenili tudi otroci in ker ni šlo zares, so se ob tem seveda zabavali.
Sledil je obisk Učnega centra gorništva Tolmin. Otroci so videli, kaj vse je potrebno za uspešno in varno plezanje ter se na oprijemkih tudi sami preizkusili.
Za konec je sledilo glavno presenečenje. Pes reševalec nam je pomagal najti zaklad. V njem so bile za vse udeležence pohoda majice Planinskega društva Tolmin v spomin na 30. srečanje.
Polni energije in vtisov smo druženje zaključili na igrišču na Logu, kjer so nas pričakali starši.

Da smo planinci doživeli res lepo in posebno popoldne, se lahko prepričate ob ogledu fotografij v galeriji.

Za vrtec Most na Soči in podružnici, Stanislava Črv

Dostopnost