Skoči na glavno vsebino

Kužki smo hodili na sprehode mimo njiv in vrtov in spoznali že skoraj vso zelenjavo, ki raste pri nas. Vemo tudi, kakšna mora biti za pobiranje. In ker je najbolj zdravo tisto, kar zraste na domačem vrtu, nas je vzgojiteljica povabila v svoj vrt, da bi nabrali sestavine za pripravo zelenjavne mineštre.
Ker pot ni bila ravno kratka, smo se toliko bolj razveselili košare z grozdjem, ki nas je pričakala. Otroci so takoj povedali, da je grozdje zraslo na trti in ne na drevesu.
Za ta obisk so si izdelali torbice. Okrasili so jih tako, da so z voščenkami pobarvali papir, pod katerega so podstavili drevesne liste in jim nadeli ročaje iz volne. Vstopili smo v vrt in kmalu so torbice napolnile bučke, korenje, por, čebula, stročji fižol, petršilj, krompir, paradižnik in špinača.
V vrtcu je sledilo kuhanje. Pri pripravi smo upoštevali osnovna higienska pravila in se zelo izkazali pri rezanju zelenjave. Javil se je celo junak za rezanje čebule, čeprav so vsi vedeli, da se takrat joka. Videli so, kako izgleda in diši prepražena čebula ter spoznali, kaj pomeni dušiti zelenjavo. Recepta vam ne moremo izdati, ker smo vse sestavine dali po občutku, tudi navadno in zliščno sol ter riž. Tehtnico smo sicer imeli, a samo za igro medtem, ko se je mineštra kuhala. Kuhana je bila ravno po kosilu, ko nismo bili več lačni, zato so jo otroci odnesli domov. Nekateri so mislili tudi na druge družinske člane, drugi pa so jo po planinskem izletu pojedli kar sami.

Kako je vse potekalo, pa si oglejte tukaj.

Za vrtec Šentviška Gora, Stanislava Črv

Dostopnost