Skoči na glavno vsebino

V petek, 1.4.2017, je potekalo že 31. srečanje cicibanov planincev. Letos ga je organiziral vrtec Most na Soči v sodelovanju s planinskim društvom Tolmin. Sončno pomladno jutro je privabilo kar 65 mladih planincev in njihovih spremljevalcev na Šentviško Goro. Z avtobusi smo se pripeljali z vrtcev Tolmin, Volče, Volarje, Most na Soči, Dolenja Trebuša in Podmelec. Pred vrtcem so nam pripravili dobrodošlico otroci in spremljevalci domačega vrtca. Srečanje se je začelo s pesmijo ob spremljavi harmonike in pozdravnim nagovorom načelnice mladinske skupine PD Tolmin, Majde Pagon.
Naš pohod se je začel pred vrtcem na Šentviški Gori, od koder so nas vodili domači otroci, ki poznajo vse planinske poti in bližnjice. Uživali smo v sončnem dnevu, prečudoviti pomladni naravi in dobri družbi. Naše razpoloženje pa so še polepšali junaki iz Kekčeve zgodbe, ki so jih upodobili člani folklornega društva »Ivan Laharnar – Planota Šentviška Gora«. Skozi celotno našo planinsko pot so se odvijali prizori, ki govorijo o prijateljstvu, medsebojni pomoči, sreči, močni volji, pa tudi hudomušnosti in nagajivosti. Vse to, kar odlikuje pravega planinca. Zgodba se ni samo odvijala pred našimi očmi, del zgodbe smo bili tudi sami. Pomagali smo Mojci pri iskanju zdravilnih kapljic, s skovikanjem pregnali Bedanca, zapeli in zavriskali s Kekcem in pomagali rešiti Brinclja. Na mestu, kjer smo počivali in se krepčali z malico, se nam je pridružila tudi Pehta. Prisluhnili smo ji, saj ogromno ve o rastlinah. Poučila nas je o varovanju gorske narave, naj rože raje občudujemo in jih ne trgamo kar brez razloga. To pa seveda mladi planinci že vemo in obljubili smo, da bomo to upoštevali tudi naprej.
Izlet smo sklenili pri lovski koči na Ponikvah, kjer smo bili deležni toplega sprejema. Oskrbnik Edi nam je ponudil čaj in piškote, pozneje pa nam razkazal še bogato lovsko sobo. Izlet se je s tem zaključil, zgodba pa končala kot se mora. Mojca je spregledala, Bedanec je postal prijazen, Brincelj je bil rešen, Pehta srečna in Kekec vesel. Ni nam preostalo drugega kot, da skupaj z njim zapojemo in se veselimo.
Hvala vsem za nepozabno srečanje na Šentviški planoti.

Fotografije si oglejte tukaj.

Pripravila, Katarina Uršič

Dostopnost