Skoči na glavno vsebino

Otroke iz skupine Kužki je slikanica Dom za medveda tako pritegnila, da smo jo večkrat prebrali. Iz njene vsebine smo se marsikaj naučili. Slikanica govori o deželi Baobab, kjer raste drevo, na kateri je kar šest hišic. V njih živijo merjasec, fazan, žaba, bober, kameleon in miška. Prijatelji živijo složno, tako da je skupno bivanje prijetno. Nekega dne pa mimo pride medved, ki išče hišico zase in se jim želi pridružiti. Živali ga sprva ne sprejmejo, zato smo se z otroki pogovorili o prijaznem obnašanju, medsebojni pomoči in solidarnosti, o sprejemanju drugačnosti in drugačnega mnenja.

Slikanica nam je odprla več možnosti razprave. Pogovarjali smo se o čustvih. Kako reagiramo, ko smo jezni, začudeni, prestrašeni, veseli in videli, kako je kameleon iz slikanice izražal svoja čustva … Izdelali smo vsak svojega kameleona, ki spreminja barve glede na svoje razpoloženje.

Na internetu smo si ogledali različna domovanja po svetu. Še posebej so nas zanimale hišice na drevesih. V igralnici smo sezidali hišo iz blazin, odeje, miz in stolov. V njej uredili bivalne prostore, jih poimenovali in se v njej igrali. Ker nas je toplo sonce zvabilo iz igralnice smo si v bližnjem gozdu zgradili svojo »hišico« iz vej.

Narisali smo družinske člane in pri tem ugotavljali sorodstvene vezi. Slišali, da obstajajo različne oblike družine ter družinskih skupnosti. Spoznali smo, da morajo vsi člani družine pomagati in sodelovati, da bi ta delovala ter omogočila preživetje, dobro počutje in udobje vseh.

Za vrtec Šentviška Gora, Alenka Razpet Kranjc

 

 

Dostopnost