Skoči na glavno vsebino

Sonce nas je spet zvabilo na travnik. A že na poti smo opazili poškodovane liste na drevesih – kot bi si nekdo privoščil pojedino. Pohrustano po robovih in v sredini. Le kaj bi to bilo? Iskali smo, si ogledovali, na travnik smo nesli celo povečevalo, a našli nismo nič.
Pa nas je obiskala Tilnova mamica in nam prebrala pravljico o zelo lačni gosenici. Takole gre po vrsti: Na listu leži jajčece, ob pravem času naredi POK in iz jajčeca prileze drobna, a zelo lačna gosenica. Cel teden mljask, mljask grize in hrusta in poskusi vse listke okrog in okrog, dokler se ne spremeni v ogromno, debelo gosenico. Okrog sebe zgradi hišico – zapredek in v njem počiva dva tedna. Potem izgrize majhno luknjico in skoznjo se prerine… čudovit metulj. Takega nam je pomagala izdelati tudi Tilnova mamica. In danes so se nam pokazali tudi na travniku – en moder, en bel in en oranžen.
Zdaj pa vemo zakaj objedeni listki. Čeprav se nam včasih zdi marsikaj čudno, mora biti v naravi ravnovesje, da je vse prav. Narava smo tudi ljudje – najbolj odgovorni zase in okolje.
Hvala Tilnovi mamici za poučno dopoldne.

Pripravili, Danijela in Katarina

Dostopnost