Skoči na glavno vsebino

Po spoznavanju morskih globin, smo se vprašali, ali ima tudi Slovenija morje in obalo in ugotavljali, kako se do nje lahko pride. Ker smo se do Kopra dolgo vozili, smo si najprej privoščili plavanje in hojo po kamnih, kar se vidi na posnetkih s stolčki.

Želeli smo loviti ribe, zato smo si izdelali ribiške palice in potrpežljivo čakali, da se je trnek obesil za kljukico na ribi.

Preizkusili smo se v gubanju papirnatih ladjic. S pihanjem smo jih premikali po vodni gladini in jih pospremili s slovensko ljudsko pesmico Barčica po morju plava.

Ob vseh dejavnostih se je naše prijateljstvo v skupini krepilo. Ne obnašamo se tako, kot sta se ribici v zgodbici, ki smo jo zaigrali z rekviziti na palčkah. Junake iz zgodbice smo prikazali vsak na svoji sliki in se igrali njihovo igro Kdo popoka več milnih mehurčkov.

Po imenih smo spoznali večja obmorska mesta in jih pokazali na zemljevidu, potem pa v bližini Pirana obstali na nenavadnih oznakah.

Izvedeli smo, da je to Krajinski park Sečoveljske soline. S pomočjo videoposnetkov in knjige smo izvedeli, kako se ročno prideluje sol in ob tem spoznali veliko narečnih izrazov. Izdelali smo si solinarski slamnik, natikače – taperine in leseno strgalo – gavero ter se preizkusili v spravljanju soli na kupčke.

Obeležili smo tudi Dan sonca in izvedli sončev tek. Nadaljevali smo s sončevimi skoki in sončevo igro v gozdu. Igranje v gozdu je nadvse je prijalo, saj je bilo te dni tako toplo, da bi lahko zares odšli na morje.

Za vrtec Šentviška Gora, skupina Kužki, Stanislava Črv

Dostopnost